Преместването на новозакупени рибки в аквариума ти

2014-11-03 18:45:00
Преместването на новозакупени рибки в аквариума ти
Снимка: freedigitalphotos.net

Когато купите нова рибка от зоомагазина, от първостепенна важност е адаптацията на домашния ви любимец към условията в аквариума. Рибите изживяват силен стрес от смяната на средата, която обитават, ето защо, за да намалите риска от влошаване на здравословното им състояние или дори смъртта им, трябва да подхождате внимателно към преместването им в аквариума ви. Разликата в температурата на водата, нейния химичен състав, видовете растения в съда с вода, корените, посипката от пясък или камъчета на дъното, всичко това на пръв поглед не е никакъв проблем, за рибките тази промяна е огромна.

 

Има няколко начина за безопасно приспособяване на рибите към новите условия. Можете да пуснете новите риби през нощта или при угасено осветление, за да могат те да се приспособят, докато останалите риби почиват. Това свежда споровете за територия до минимум. Оставете пликчето с новите риби да плува в аквариума 20 – 30 минути. Отворете и налейте вътре малко вода от аквариума на всеки десетина минути. След това рибите вече са подготвени за пускане в аквариума.

 

 

Някои хора улавят рибите в мрежичка с дръжка, за да не попаднат в аквариума химикали или антибиотици, с които може да е третирана водата в магазина и които биха могли да навредят на другите обитатели на аквариума. Количеството вода в едно пликче за пренасяне на риби е нищожно в сравнение с обема на повечето аквариуми, а улавянето на рибите може да е много стресиращо за тях.

 

Някои търговци, които внасят риби от екзотични страни, добавят соли към водата си, за да наподобят условията, в които са отглеждани рибите при производителите. Няма как водата във вашия аквариум да е абсолютно същата, каквато е при търговеца, затова при всички положения на рибите ви ще им е нужно време да се адаптират. Още повече, че ако аквариумът съдържа големи корени, отделящи въглероден диоксид, киселинността може да е доста ниска. Скалата за киселинност (pH) е през десет единици, което ще рече, че pH 8,0 е десет пъти по-високо от pH 7,0. На вас това може да не ви изглежда важно, но за рибите не е така.

 

Може да изберете и изсипването на пликчето в чист леген или друг съд, където през 30 минути, бавно да изсипвате по малко от водата в аквариума. Така когато легенът се напълни, ще можете внимателно да изсипете съдържанието в аквариума и да не шокирате рибките. Това трябва да се случи задължително на слаба струя, а не сякаш са попаднали във водопад.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия