Кои са излишните органи в човешкото тяло

2016-09-23 17:11:00
Кои са излишните органи в човешкото тяло
Снимка: freedigitalphotos.net

От днешна гледна точка може да се спори дали даден орган е важен, въпреки че без него спокойно може да се живее. Но истината е, че за нашите далечни предшественици всички анатомични структури на тялото са били особено важни. Ето как учените обясняват съществуването на ненужните на пръв поглед части на тялото:

 

Зърна на гърдите. Не всички знаят, но ембрионите в началото на вътреутробното си развитие са от женски пол. Някои от тях след това се превръщат в мъжки, но анатомията им не се променя особено. Зърната на гърдите са еднакви и при двата пола, но без действието на женския полов хормон естроген при мъжете те остават единствено като орнаменти.

 

 

Окосмяване под мишниците. В тялото има два вида потни жлези - екринни и апокринни. Повечето от апокринни те жлези са разположени под мишниците и тяхната роля е да излъчват сексуални сигнали - феромони. Окосмяването задържа по-дълго отделяната от секретите миризма, която служи като следа за откриването на партньор.

 

Вежди. Различни са мненията за еволюционното предназначение на веждите. Според някои учени те са предпазвали очите на прадедите ни от пот или дъжд. Хипотезата на други учени е, че веждите показват човешките емоции, а също така и идентичността. Доказано е, че хората идентифицират известни лица по снимки по-трудно, ако на тях липсват веждите, отколкото ако липсват очите.

 

Апендикс. Апендиксът е орган, който е загубил предназначението си. Смята се, че той е остатък от една по-голяма в миналото храносмилателна система, която е станала безполезна, след като хората са престанали да ядат основно сурови храни.

 

Сливици. Сливиците всъщност са лимфни възли - част от лимфната система, която е от решаващо значение за имунитета. Устната кухина е вратата към организма и имунните клетки в гърлото помагат за справянето с респираторните инфекции. Понякога сливиците се възпаляват и инфектират хронично, което налага да бъдат отстранени. Лимфните възли са изключително важни, но те изобилстват в организма и отстраняването на два от тях не е фатално.

 

Зъби мъдреци. В миналото тези кътници не са създавали проблеми. Челюстта е част от костната система и както всяка друга част на тялото трябва да се използва, за да се развие правилно. Тъй като децата в днешно време се хранят с обработени и меки храни, челюстта не може да порасне достатъчно и да осигури адекватно място за всички кътници. Често мъдреците израстват накриво, притискат зъбната редица и се налага да бъдат извадени.

 

Препуциум. Препуциумът предпазва главата на пениса от инфекции и отвора на уретера от бактериални зарази. Той е важен и за репродуктивността на мъжете. При липса на препуциум главата на пениса загрубява от допира до дрехите и губи чувствителността си. Едно от предназначенията на препуциума е да поддържа сексуалната чувственост на мъжете, за да се възпроизвеждат успешно.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
ani_banani
преди 9 години

Всяко нещо си има предназначение въпреки това, че ние не можем да разберем какво е си е отделен въпрос ;)

npp
преди 9 години

апендиксът е хранилище на микрофлората в червата, от където те получават директен запас от полезни за организма бактерии чрез храната, това е полезно например при дисбактериоза, защото микрофлората може да се възстанови по-лесно

Justya99
преди 9 години

Ако ви чуе госпожата ми по биология и ще ви пише 100 двойки...

svetlio234
преди 9 години

Добре, че който ги побликува тези статии е наясно за какво става въпрос (facepalm) :D

papugai
преди 9 години

хахахахаха

Виж още

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия