В Тайланд забраниха компютърна игра, разработена в България [+ видео]

2014-08-05 17:09:00
В Тайланд забраниха компютърна игра, разработена в България [+ видео]
Снимка: YouTube

Правителството в Тайланд забрани разработена в България компютърна игра, която позволява на играчите да обявяват военно положение и да управляват диктатура и обратното. Причината за забраната е, че според тях играта е обществена заплаха за мира и реда, пише в. Irish Times.

 

 

Длъжностните лица, които отговарят за цензурата в тайландското министерство на културата са забранили продажбите на играта „Тропико 5“, защото са на мнение, че тя ще окаже негативно влияние върху националната сигурност на Тайланд.

 

Това, което притеснява правителството е, че играта позволява на играчите да управляват страна от колониалната епоха до наши дни. Те поемат ролята на президент на тропически остров и могат да колонизират нови острови, да изготвят конституции, да установяват военно управление и да спират демократическите процеси.

 

Все още не е напълно ясно защо играта е цензурирана, но според в. Irish Times най-вероятно причината е, че тя е твърде близо до реалността. Армията в Тайланд управлява страната, откакто генерал Прают Чан-оча извърши преврат през май. Той свали от власт демократично избраното правителство и извърши серия арести на активисти, политици, юристи и журналисти.

 

Играта „Тропико 5“ бе пусната на пазара на 23 май и е одобрена от властите, съгласно тайландския Закон за филмите и видеопродукциите от 2008 година, който изисква длъжностните лица да изглеждат всички игри, преди да бъдат разпространени.

 

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия