Какви опасности крият басейните?

2014-07-04 10:00:00
Какви опасности крият басейните?
Снимка: freedigitalphotos.net

Дойде лятното време и всеки търси начин за почивка и разхлаждане от жегите. Вече учениците са ваканция и повечето хора планират отпуските си, за да отидат на почивка. Други пък, които не могат да си позволят, остават в града и се опитват да наваксат с плажа като ходят на басейни. Някои хора не обичат да се къпят в морската вода, защото смятат, че тя е мръсна и не им харесва. Затова дори те да са на плажа, пак използват басейна на хотела, вместо морето. Истината е, че има някои неща, които трябва да знаете за басейните, защото те не са толкова безопасни, колкото си мислите.

 

Опасност от удавяне. Разбира се, че в морето тя е много по-голяма. Там има течения, които се появяват и могат да бъдат опасни, защото завличат хора в по-дълбоките води. Но това, че в басейна няма течения, не го прави абсолютно безопасен. Ако не можете да плувате или не сте сигурни в уменията си, посещавайте по-плитки басейни.

 

 

Хлор. За да се почиства басейна, във водата се слагат различни химикали, които борят бактериите. Най-често това е хлорът, който е дезинфектант, но може сериозно да раздразни очите и кожата ви. По принцип, количествата, които се сипват в басейните трябва да се дозират, но някои хора имат много по-нисък праг на търпимост към такива вещества и са чувствителни. За тях плуването в басейн може да се окаже истинско мъчение.

 

 

Не бива да подценявате чувствителните ви очи и кожа, ако усетите, че имате дразнене в очите, използвайте очила за плуване. Ако кожата ви е суха и водата в басейните ви действа дразнещо, винаги преди да влезете в басейна, се мажете с крем. Той ще създаде маслена бариера и ще предпази кожата ви.

 

Бактерии. Ако отидете на гости на приятели, които имат басейн, сигурно хигиената там е добра. Но в обществените басейни тя може да бъде силно занижена. Това може да се окаже доста опасно, защото във водата може да има Ешерихия коли, която е причинител на цистит. Тази бактерия се развива в червата на човека и се съдържа в изпражненията. Но ако попадне в пикочните пътища, което лесно може да се случи в басейн, тя се размножава и предизвиква цистит.

 

Не забравяйте и за гъбичките. Много е лесно да хванете гъбички, дори да не сте стъпвали в басейн. Стегнато бельо, което запарява е достатъчно за появата на кандидозата. Но ако често посещавате обществените басейни, шансът да се сдобиете с гъбички, е много по-голям.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия