Краката ни са пораснали, но продължаваме да носим малки и тесни обувки

2014-06-03 13:19:00
Краката ни са пораснали, но продължаваме да носим малки и тесни обувки
Снимка: thinkstockphotos.com

Наскоро направено проучване показва, че стъпалата на хората са пораснали с около два номера от 1970 година насам. Причината за тази промяна е, че мъжете и жените са станали по-високи и съответно по-тежки, пише в. „Daily mail”.

 

В изследването са взели участие 2 000 доброволци. 26% от мъжете и 46% от жените споделили, че са установили сами нарастване на стъпалата им по време на техните зрели години. Според учените това се дължи на натрупването на допълнителна телесна маса, при което стъпалото се разширява. Въпреки това доста хора продължават да носят номера, който са свикнали да си купуват, въпреки че вече той им е малък и им създава дискомфорт.

 

29% от анкетираните дами и 18% от господата ежедневно имат болки или подуване на стъпалата.

 

Ако имате обувки, които ви стягат, но въпреки това искате да носите, вижте няколко съвета, които ще ви помогнат:

 

- Вземете една торбичка за лед и я напълнете с вода. Поставете я и в обувките и ги сложете във фризера за една нощ. Водата ще се превърне в лед и ще ги разшири;

 

- Напръскайте вътре обувките с разтвор, който е наполовина с алкохол, наполовина с вода. Обуйте дебели чорапи и носете обувките в продължение на поне половин час;

 

- Сложете мокри чорапи в обувките и ги оставете да изсъхнат;

 

- Обелете средно голям картоф и го оставете да седи в обувката една нощ.

 

- Ако обувките ви са кожени, вземете сешоар. Загрейте ги, докато кожата не омекне. След това си сложете дебели чорапи и носете обувките, докато не се охладят.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия