Вила Епекуен - един изоставен град, който може да смрази всекиго

2014-05-29 16:25:00
Вила Епекуен - един изоставен град, който може да смрази всекиго
Снимка: amusingplanet.com

Има доста градове, в които преди години е кипял живот, населението се е трудело и те са разцъфтявали. В един момент обаче се случва някакъв голям катаклизъм или авария и населеното място се превръща в призрачно. Населението е евакуирано, къщите, детството, вещите снимки, всичко, което хората са градили с години, остава там Определено гледката на един изоставен град, който е бил погълнат от природните стихии, може да смрази всекиго.

 

Градовете – признаци най-често се срещат в миньорските райони – Аризона, Колорадо, Невада, Монтана и Калифорния в западните щати и Западна Вирджиния в източните. Може да попаднете в такъв град дори на юг в Лузиана, Флорида и Джорджия. Такива населени места има още в северните части на Онтарио, Нюфлаундленд, Лабрадор и Британска Колумбия, както и в някои части на Австралия.

 

Чернобил и Припят са доста известни изоставени градове. Чернобил е изоставен град, намиращ се близо до река Припят в Северна Украйна, близо до границата с Беларус. Градът е евакуиран през 1986 година в резултат на аварията в Чернобилската АЕЦ „Ленин“, разположена на 14.5 километра на север-северозапад.

 

Припят и десетки по-малки населени места в Северна Украйна и Югоизточен Беларус оформят своеобразна мъртва зона, където времето просто е спряло. Почти нищо не се е променило от 1986 година насам.

 

Историята на курортното градче Вила Епекуен, намиращо се в Аржентина, определено е доста любопитна. То е основано през 1920 година като място за почивка на туристи край бреговете на Лаго Епекуен - планинско езеро, което е вторият по концентрация на сол воден басейн на планетата след Мъртво море. То е цели десет пъти по-солено от всеки океан.

 

Снимки на призрачния град може да разгледате в галерията ни:


 

Легендата разказва, че е имало един велик индиански вожд, който загубил своята любима. Дни наред ронел сълзи и така се появило езерото Лаго Епекуен. Твърди се, че то лекува кожни заболявания, парализа, диабет, анемия и ревматизъм.

 

Вила Епекуен първоначално е било спокойно планинско селце, което се превръща в любимо място на туристите след 1920 година, когато е свързано със столицата Буенос Айрес, благодарение на построена наблизо железопътна линия. През 60-те години броят на почиващите е около 25 000 души, а през 70-те населението на Вила Епекуен достига до над 5 000 постоянни жители.

 

До средата на 80-те години курортното градче е процъфтяващо и привлича хора от цял свят. Един ден обаче заваляват проливни дъждове, които не искат да спрат. Те заливат околните хълмове почти ежедневно в продължение на десетилетие. С времето покачващите се води изпълват коритото на езерото до ръба.

 

На 10 ноември 1985 година всичко рухва. Солената лагуна скъсва дигата, излиза от бреговете си и потапя градчето под 9 метра вода. Местното население едва успява да се евакуира, взимайки със себе си най-важните неща. Покъщнината, снимките, личните вещи и домашните любимци остават някъде там под водата.

 

25 години по-късно нещата се променят. През 2008 година местният климат значително се променя и водата започва да се отдръпва. Днес тя почти се е оттеглила, като разкрива страшна и апокалиптична картина на едни отминали времена.

 

Известният фотограф Фредерико Перети, който посещава призрачния град, за да направи снимки, смята, че ако съществуват призраци, те определено живеят във Вила Епекуен. Атмосферата определено е страховита.

 

Пабло Новак обаче предпочита да прекара последните си дни именно там. 82-годишният последен и единствен жител на града помни времената преди потопа. Той обожава да обикаля с колелото из града и да си спомня за някогашните славни дни, стотиците туристи и красивите кътчета на Вила Епекуен.

 

 

Новак разказва, че първите 4-5 години след наводнението, когато водите били много високи, той е бил напълно сам ден след ден. Никой не посмял и не искал да се завърне. Към днешна дата обаче все повече хора отиват в града – някои, за да разгледат какво е останало от него, а други, за да се върнат в родния си дом и да открият нещо, макар и малко, останало от техния разрушен преди 27 години живот. Възрастният мъж твърди, че се чувства добре, но е самотен. Той се радва всеки път, когато срещне някого в града - било то журналист, фотограф, любопитен турист или стар жител на града. 

 

Вижте видеото с участието на Пабло Новак и разгледайте града отблизо:

 



Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия