Какви грешки допускат стопаните на домашни любимци? [част трета]

2014-05-20 18:30:00
Какви грешки допускат стопаните на домашни любимци? [част трета]
Снимка: sxc.hu

Всеки стопанин обича своя домашен любимец. Много тийнейджъри искат да си имат например кученце, но до сега никога не са гледали животно и изпитват трудности. За да си вземете домашен любимец, трябва да сте отговорни и да знаете как да се грижите за новия член на семейството, какво трябва да направите за да отговорите на нуждите му. Сега ще ви посочим няколко грешки, които много стопани правят.

 

Оставяте домашния си любимец сам за твърде много време. Котките са по-самостоятелни животни и ползват котешка тоалетна, но това не означава, че нямат нужда от вашето внимание. Животните се привързват много към стопаните си и вие сте единствените им приятели. При кучетата е още по-важно да не отсъствате дълго време от вкъщи. Трябва да разхождате кучето редовно, защото то има нужда от тоалетна. Ако то се чувства самотно, вероятно ще започне да прави бели, за да привлича вниманието ви, може да унищожи любимите ви вещи нарочно, да изяде книгата, която четете или любимия ви пуловер.

 

Няма правила! Ако не научите котето или кучето на правилата във вашия дом, очаквайте доста проблеми. Котките са по-различни в това отношение, защото трябва да ги научите на по-малко неща: къде е котешката тоалетна, къде да си точи ноктите и къде да не се качва, кои зони са разрешени и кои забранени за нея. Ако не ѝ покажете тези неща, вероятно тя ще си прави каквото иска.

 

 

При кучетата е още по-сериозно, защото те трябва да знаят, че не могат да пишкат на килима, да ядат от кухненската маса, да пият вода от тоалетната чиния и да изяждат мебелите ви. Проблемът е, че повечето стопани не възпитават добре кучетата когато са малки, а после вече става късно. Опитайте се да възпитавате животното си, а ако изпитвате трудности, консултирайте се със специалист.

 

Давате мляко на котката си. Това, че котките обичат мляко, е само мит. Всъщност повечето котки не бива да употребяват мляко, заради лактозата. Тя не им понася и може да им навреди. Млякото може да доведе до диария и стомашно неразположение. Дори котките, които понасят лактозата, не се нуждаят от мляко.

 

Оставяте кучето си да яде намерена храна. Кучетата обичат да се правят на ловци и често намират кокали, заровени в земята или други храни, изхвърлени от хората. Никога не бива да давате на кучето си такава храна. То е изложено на риск и може сериозно да му навреди. Тази храна може да е развалена или замърсена. Може да се зарази с глисти, тения или други паразити, също така може и да се натрови. Недобросъвестни хора слагат отрова и нарочно оставят храна, което може да навреди много на кучето ви.

 

Първата и втората част от статията четете тук и тук:

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия