Едва ли ще се намери някой сред нас, който да не е съгласен с твърдение, че живеем във века на умните устройства. Технологиите достигнаха такъв напредък, че успяха да внедрят ум на повечето от заобикалящите ни устройства. Свидетели сме на умни телефони, часовници, възглавници, хладилници, телевизори, та дори и четки за зъби.

 

 

Ето, че е на път да се появят и умни чадъри. Те обаче, за разлика от останалите умни устройства ще направят живота ни по-лесен по един косвен начин, тъй като събираната от тях информация няма да послужи пряко на нас, а на хората, занимаващи се с изучаването на времето - метеоролозите.

 

Изобретението е дело на холандския учен д-р Ролф Хут от Технологичния университет "Делфт", който оборудва чадъра си със сензор за дъжд, който да събира данните от капките. Събраната информация се качва в облачна инфраструктура, за да се подобрят точността и бързината на прогнозите за времето.

 

Устройството всъщност представлява един пиезо сензор (устройство, което използва промените в атмосферата като налягането и ги превръща в енергия), който е поставен върху чадъра. Той се активира, когато вали и тогава събира информация за дъжда, изпраща я до мобилно приложение на смартфон по Bluetooth връзка, след което така получената информация се обработва подробно от компютър.

 

"Разполагаме с радари и сателити, но в същото време вече не измерваме особеностите на дъжда, когато той пада на земята. А това е проблем за онези професионалисти, които се занимават с хидрология и управление на водите, тъй като те нямат достъп до достатъчно много данни" — споделя д-р Ролф Хут.

 

Според него са необходими само няколко години, за да се наложи изобретението му. "В крайна сметка ще дойде момента, когато всеки един чадър ще бъде оборудван с такава технология. И ако искате да помогнете, в момента, в който просто разтворите чадъра си, той ще започне да събира данни, които незабавно да изпраща в облака, за да бъдат анализирани в помощ на обществото" — заявява още той.

Автор: ИъН Здравчев