Кои храни никога не бива да даваш на кучето си? [част втора]

2014-04-05 14:02:00
Кои храни никога не бива да даваш на кучето си? [част втора]
Снимка: freedigitalphotos.net

Кой може да устои на онези огромни кафяви очи и въртенето на опашка? Може ли храна от масата, която даваш на кучето ти, да се окаже опасна за него? Истината е, че има някои храни, които не бива да даваш на кучето си. И не е само, защото може да надебелее, а защото може да му причини здравословни проблеми. Сега ще ти разкажем повече. Сладкиши и дъвки.

 

Сладкиши, дъвки, паста за зъби, печени сладки и някои диетични храни могат да са изключително вредни за кучетата. Проблемът е, че са подсладени с изкуствени подсладители, които повишават нивата на инсулин в кръвта на кучето. Това е опасно, заради възможни увреждания на черния дроб. Симптомите за натравяне са повръщане, сънливост, загуба на координация. Освен това, захарта води до ослепяване. От малко количество няма да стане нищо, но ако даваш редовно захар на кучето си, то може да загуби своето зрение.

 

Праскови и сливи. Проблемът с тези плодове се базира върху костилките. Кучетата са лакоми и често пъти не дъвчат добре. Лесно могат да погълнат костилката от слива или праскова. Костилките на тези два плода съдържат цианид, който е отровен както за хората, така и за животните. Проблемът е, че кучетата не знаят как да ядат тези плодове.

 

 

Сурови яйца. Кучетата много обичат яйца. Те са полезни, защото укрепват козината и кожата. Проблемът е, че когато са необработени могат да заразят кучето със салмонела или Ешерихия коли. Затова ако даваш яйца на кученцето си, най-добре е да ги свариш.

 

Сол. Не е добра идея да споделяш солените храни, които ядеш с кученцето си. Прекалената консумация на сол може да причини отравяне с натрий. Симптомите на натравянето със сол са повръщане, диария, треперене, повишена телесна температура, сънливост. Ако не се вземат мерки, може да се стигне дори до смърт.

 

Тесто. Ако си решил/а да направиш домашни сладки, внимателно пази тестото, защото лакомникът може да си хапне, когато не си около печката и това да му навреди изключително много. В тестото се слага мая, за да може то да бухне. За да бухне му е необходима топлина. Ако кучето ти хапне тесто, то ще продължи да расте на обем в стомаха му. Това може да причини болка. Освен това, при ферментацията се отделя алкохол, който може да доведе до алкохолно отравяне.

 

Лекарства. Ако видиш, че кученцето ти е болно, не е игриво, не се радва, не иска да яде или очите му са зачервени. Ако повръща, има диария или друг признак, че нещо не е наред, консултирай се с ветеринар. Не му давай лекарства на своя глава, особено когато те са предназначени за хора. Ако кучето ти само погълне лекарства, незабавно потърси ветеринар, на който разкажи какви точно лекарства е изяло кучето и в какво количество. Натравянето с лекарства е опасно и може да доведе до смърт.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия