Кои храни никога не бива да даваш на кучето си? [част първа]

2014-03-30 15:32:00
Кои храни никога не бива да даваш на кучето си? [част първа]
Снимка: freedigitalphotos.net

Кой може да устои на онези огромни кафяви очи и въртенето на опашка? Може ли храна от масата, която даваш на кучето ти, да се окаже опасна за него? Истината е, че има някои храни, които не бива да даваш на кучето си. И не е само, защото може да надебелее, а защото може да му причини здравословни проблеми. Сега ще ти разкажем повече.

 

Авокадо. В последно време стана модерно Гуакамоле-то. Както знаеш, то се прави от авокадо, а авокадото изобщо не е полезно за кучетата. Авокадото съдържа вещество, наречено персин. То е безвредно за хората, които не са алергични. Но по-големи количества могат да бъдат отровни за кучетата.

 

Алкохол. Бира, твърд алкохол, вино, храни, съдържащи алкохол – нито едно от изброените не е полезно за кучетата. Това е така, защото алкохолът влияе на кучешкия мозък и черен дроб, по същия начин както и на човешкия. Проблемът е, че е много по-лесно да ги увреди, отколкото при хората. Дори малко количество алкохол може да причини повръщане, диария, проблеми с координацията, затруднено дишане, кома, дори смърт. Колкото по-малко е кучето, толкова по-силен ефект има алкохолът.

 

 

Лук и чесън. Няма значение от формата –сурови, печени, пържени, сушени – лукът и чесънът могат да унищожат червените кръвни клетки на кучето и да доведат до анемия. Това може да се случи дори от чесън на прах. Особено опасно е ако кучето погълне голямо количество лук или чесън, може да се отрови. Симптомите на анемията са слабост, повръщане, липса на апетит, проблеми с дишането.

 

Кафе и кофеин. Кофеинът в по-големи количества може да бъде фатален за кучето. Проблемът е, че няма противодействие. Симптомите на натравяне с кофеин са безпокойство, проблеми с дишането, ускорен пулс, треперене, припадъци, кървене. Освен в кафето и чая, кофеин се съдържа и в шоколада, какаото, колата и енергийните напитки, както и в някои лекарства.

 

Мляко и млечни продукти. Със сигурност кучето ти иска да пробва сметановия ти сладолед или закуската ти. Не е добра идея да му позволяваш. Млякото и продуктите, базирани на млечна основа могат да причинят диария и други стомашни проблеми на кучето.

 

Ядки от макадамия. Макадамията е изключително полезна и много вкусна, но за хората. Кучетата не трябва да ядат ядки от макадамия или храни, които съдържат такива ядки. Без значение дали са сурови или печени, те могат да повлияят зле на домашния ти любимец. Симптомите на натравянето включват треперене, слабост и парализа на мускулите, повръщане, температура и забързан пулс. Прием на шоколад с ядки от макадамия може да направи нещата още по-зле и дори да убие животното.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
papugai
преди 10 години

Като съм сам и искам да се напия, кой да ми прави компания в пиенето ?


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия