Кои храни са опасни за котките? [част втора]

2014-03-22 14:01:00
Кои храни са опасни за котките? [част втора]
Снимка: freedigitalphotos.net

Искаш да си вземеш домашен любимец, но никога не си се грижил за такъв? Всяко животно има нужда от внимание и грижи, без значение дали е куче, коте или рибка. Преди да си вземеш домашен любимец, помисли си дали можеш да поемеш всички отговорности и грижи, които ще съпътстват съвместния ви живот. Днес ще си поговорим за котките. Оказва се, че много хора не знаят как да хранят котката си правилно и какво тя трябва и не трябва да яде. Сега ще ти разкажем кои храни могат да са опасни за котето ти.

 

 

Шоколад. Той може д а е смъртоносен за котето ти. Въпреки че повечето котки не обичат шоколад, те могат да се изкушат, ако усетят, че стопанинът им яде. Шоколадът съдържа токсични, за котките, вещества, които се съдържат във всички видове шоколад. Най-опасни са тъмните видове шоколад, могат да причинят учестяване на сърдечния ритъм, треперене и смърт.

 

Сладкиши. Сладкишите, дъвките, пастата за зъби, печените сладки и някои диетични храни са подсладени с опасни за котките подсладители. Те могат да повишат инсулина в тялото на котката. Освен това са вредни за черния дроб и могат да го увредят силно. Първите симптоми са повръщане, сънливост и загуба на координация.

 

Кокали и мазни остатъци от храна. Ако след вкусна вечеря със семейството, масата е отрупана с мазни кокали, хрущяли и други остатъци, не се изкушавай да ги даваш на котката. Мазнините, без значение сурови или приготвени, могат да доведат до вътрешни неразположения, повръщане и диария. Освен това, котката може да се задави с кокал. Котешкият организъм не е предвиден да разгражда кости, затова те могат да са опасни.

 

Сурови яйца. Има два основни проблема, ако даваш на котката си сурови яйца. Първият е, че има вероятност тя да се отрови от бактерии като салмонела и ешерихия коли. Вторият е, че протеинът, който се съдържа в яйцата, наречен авидин, си взаимодейства по особен начин с витамин В. това може да доведе до кожни проблеми и проблеми с козината.

 

Сурови месо и риба. Тези храни, като също като яйцата, могат да съдържат бактерии и да бъдат отровни за котката ти. Освен това, ензимите в суровата риба унищожават витамин В в тялото на котката, а той е много важен. Липсата му може да причини неврологични проблеми и дори да доведе до кома.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
haritov
преди 10 години

те гранулите 100% съдържат бактерии понеже не са стерилнии гранулите са вредни

papugai
преди 10 години

А кои са отровни, нямам време да я мъча, направо ще я копам ?


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия