Кои храни са опасни за котките? [част първа]

2014-03-21 18:34:00
Кои храни са опасни за котките? [част първа]
Снимка: freedigitalphotos.net

Искаш да си вземеш домашен любимец, но никога не си се грижил за такъв? Всяко животно има нужда от внимание и грижи, без значение дали е куче, коте или рибка. Преди да си вземеш домашен любимец, помисли си дали можеш да поемеш всички отговорности и грижи, които ще съпътстват съвместния ви живот. Днес ще си поговорим за котките. Оказва се, че много хора не знаят как да хранят котката си правилно и какво тя трябва и не трябва да яде. Сега ще ти разкажем кои храни могат да са опасни за котето ти.

 

Риба тон. Тя може да бъде много вкусна и да ти е любима, но не я споделяй с котката си. Ако ѝ даваш по малко от време на време, вероятно няма да ѝ навреди. Но все пак, риба тон на котка не бива да се дава често. Тя не съдържа необходимите витамини и минерали, които са необходими на котешкия организъм. Прекалено много риба тон може да причини отравяне с живак.

 

 

Лук, чесън. Лук под всякаква форма – пасиран, нарязан, сготвен, не се дава на котка. Той може да унищожи червените кръвни клетки в кръвта ѝ и да причини анемия. Това важи и са лук и чесън на прах. Ако котето ти яде лук и чесън редовно, дори в малки количества, това може да причини отравяне.

 

Мляко и други млечни продукти. Погрешно е схващането, че котките трябва да се хранят с мляко. Само малките котенца могат да ядат и пият мляко и млечни продукти, но не и възрастните котки. Техните организми не могат да преработват млякото. Резултатът е храносмилателни смущения и диария.

 

Алкохол. Бира, вино, храни, съдържащи алкохол – нито едно от тези неща не е добре да се дава на котка. Това е така, защото алкохолът влияе на котките по същия начин, както и на човека. Проблемът е, че е необходимо много малко за да се увреди мозъка и черния дроб на котката. Котка с тегло около 2 килограма може да изпадне в кома от две чаени лъжички уиски, а още една лъжичка, може да я убие.

 

Грозде и стафиди. Гроздето и стафидите не са препоръчителни, когато става въпрос за животни. Все още не е ясно защо, но те могат да причинят проблеми с бъбреците при котките. Дори малко количество може да разболее здраво коте. Първите ефекти след поглъщането на този плод са повръщане и хиперактивност. Проблемът е, че някои котки нямат симптоми на натравяне. Най-добре е да не даваш на котката си никакво грозде и да го държиш на недостъпни места, така че и тя да не може да го достигне.

 

Кофеин. Това е съставка, която наистина може да убие котка. Симптомите на натравяне с кофеин включват неспокойство, учестени дишане и пулс, треперене и припадъци. Като махнем кафето, кофеин се съдържа в някои чайове, шоколадът, какаото, колата и енергийните напитки.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия