Кои са най-опасните животни в света?

2014-03-16 17:01:00
Кои са най-опасните животни в света?
Снимка: freedigitalphotos.net

Вероятно малцина са си представяли, че най-страховитите представители на животинския свят не са мечките гризли или свирепите акули. Ако искаш да разбереш кои са най-опасните създания на Земята - можеш да прочетеш следващите редове.

 

На последното десето място е привидно симпатичният хипопотам. В анимационните филми те са често представени като мили и положителни герои. В действителност могат да са опасни за човешкия живот. Нещо повече - и мъжките, и женските хипопотами имат генетични заложености да нападат хора. Мъжките са готови да убиват, когато бранят територията си, а женските, когато пазят малкото си. Челюстите на хипопотама могат да натрошат гръбначния стълб на човек само с едно стискане, а силата приложена върху костите се равнява с тази на пневматичен чук.

 

На девето място е австралийската медуза. Тя обитава северните части на австралийските соленоводни територии и е най-отровната медуза в света. Притежава 60 пипала, завършващи с подобни на игли връхчета. Всички те могат да инжектират отрова, която да порази и убие човек за секунди.

 

8. Мечка гризли. Тук на дали сте учудени. Тези кафяви мечки от Северна Америка тежат до 400кг. и изправени са високи 4м. Тичат с около 45км/ч, което е достатъчно за да стигнат човек. Гладни ли са - разкъсват всякаква плячка.

 

7. Голямата бяла акула. С дължина средно от 7м. и няколко реда от 300 остри зъба, с които "пробно" хапят жертвата си, преди да я разкъсат. Въпреки, че предпочитат скатове и тюлени и не харесват човешко месо, едно гризване от такава акула е смъртоносно.

 

 

6. Африкански слон. Макар повечето хора да смятат, че слонът е внимателен великан, тези бозайници са непредвидими и често могат да бъдат опасни за човека. Има редица сведения за слонове държани в плен, които се държат мило с хората и нападат непредизвикани, а тези няколко тонни гиганти наистина могат да бъдат смъртоносни.

 

5. Крокодил. Има стотици доклади годишно за хора, убити от крокодили. Щом има бавнотечащи води, трябва да бъдете нащрек за подаващите се на повърхността крокодилски глави. Близо 10-метровите зверове дебнат плячката си.

 

4. Кафърски бивол. Известен още като "черния бивол", това животно е наричано "черната смърт" от африканските племена. Жертвите му биват блъскани и намушквани от острите му рога и смъртта настъпва моментално.

 

3. Змии. 450 са видовете отровни змии, а 250 от тях могат да убият човек. Пясъчната усойница е вид, който е зловещ заради отровата си. Тя пречи на кръвта да се съсири и жертвата умира от кръвозагуба.

 

2. Африкански лъв. Според статистиките, повече от хиляда смъртни случая се регистрират всяка година и причините са атаки на лъвове над хора. Женските убиват за да се хранят, а мъжките - за да бранят територията си.

 

1. Малариен комар. Макар дребни, тези насекоми са смъртоносни. Разнасяните от тях зарази отнемат повече от 1млн. човешки живота всяка година - това са малария, жълта треска и западнонилската треска.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия