Вече изброихме някои от ползотворните ефекти от бирата като повишената костна плътност, намалените рискове от сърдечен удар и бъбречна недостатъчност, а сега ще ви запознаем и с останалите благотворни въздействия на пенливата напитка.

 

Бирата намалява кръвното налягане. Хората, които умерено пият бира, страдат от високо кръвно налягане по-рядко. Високото кръвно налягане може да доведе до сърдечен удар и редица други нарушения в организма. В действителност, проучване проведено от университета в Харвард, е открило косвено това, в сравнение на ефекта върху човешкото тяло на вино, уиски и бира. Бирата е първенец, така че ако тя е любимото ви питие, не се чувствайте зле от това.

 

Бирата удължава живота.  Бирата е една от най-изследваните напитки и едно проучване, направено от американското министерство на земеделието установи, че тя може да помогне на умерените пиячи да живеят по-дълго! За да стигне до това заключение, американското министерство на земеделието изследва 50 проучвания, при които е установено, умереното консумиране на бира предпазва или понижава риска от диабет, инсулт и сърдечно-съдови заболявания. Друго проучване, направено в Европа, установи, че пиещите пенливата напитка ще съкратят две години от продължителността на живота си, ако спрат пиенето на горчивото питие!

 

 

Бирата заздравява сърцето. Стотици изследвания направени за пиещите бира показват, че умереното пиене намалява риска от сърдечни удари, както и смъртните случаи вследствие на сърдечно-съдови заболявания! Това намалява риска с 25-40 процента, така че консумацията й определено е от полза. Това е така, защото дневната консумация на бира повишава добрия холестерол в организма, който предпазва артериите от получаване на запушвания. Друго изследване, проведено през 2011г. установи, че халба бира намалява риска от сърдечно-съдови заболявания, а тези, които пият повече са били реално в риск от сърдечен удар.

 

Бирата намалява риска от ракови образувания. Знаехте ли, че ако мариновате пържола в бира, то тя се освобождава от почти 70 процента от канцерогенните вещества, които обикновено се образуват при обикновено пържене или паниране на месото? Едно скорошно португалско проучване установи това и в момента това се проучва дори още повече! Захарта в бирата е всъщност това, което ни предпазва, защото тя блокира раковите клетки от последвало развитие и мутиране. Когато консумирате бира риска от рак ще бъде намален, особено ако ядете пържоли мариновани в бира. В кехлибарената напитка също се съдържат и антиоксиданти, които помагат за отвеждането на токсините вън от тялото, включително тези, които предизвикват рак.

 

Бирата поддържа мозъчното здраве. Здравето на мозъка може да бъде увеличено чрез пиене само на една бира дневно. Тази информация идва от проучване, направено през 2005г., което показва, че тези, които пият умерено са понижили умственото си стареене с 20 процента, в сравнение с тези, които не пият. Консумацията на бира можела да предпази мозъка от деменция и дори да отблъсне болестта на Алцхаймер.

Автор: Nadejda Atanasova