Кои са най-богатите държави в света? [част първа]

2014-03-14 19:23:00
Кои са най-богатите държави в света? [част първа]
Снимка: freedigitalphotos.net

Според икономисти, страните се считат за богати, ако гражданите на тези държави печелят достатъчно, за да поддържа всички свои нужди. Най-богатите страни в света са тези, които имат най-висок брутен вътрешен продукт (БВП) на глава от населението. Със стойността на БВП, изчислена и измерена в щатски долари ще ви запознаем по-долу. В допълнение, в класацията, която следва са взети предвид няколко аспекта, като: стойността на продукцията, стойността на разходите и стойността на доходите.

 

Кувейт. Тази арабска страна има среден БВП от 43 700 щатски долара, което я прави една от проспериращите държави в Близкия изток. Както и при другите богати страни, Кувейт зависи от петролните си находища за своите големи приходи. В действителност, суровия петрол съставя огромен процент от изнесените стоки. За сметка на богатствата на страната, населението й е доста малобройно - само около 2.8 милиона жители.

 

Швейцария. Швейцарците са богат народ. Държавата им е сред най-развитите страни в света. Страната може да се похвали с разнообразна и стабилна икономика и тази година успява да запази отличните си показатели от гледна точка на нейния БВП. Това, което прави Швейцария една от най-богатите страни са обширните си източници на приходи, като например селското стопанство, туризма и банковото дело. Тя е известна също като водещ износител и производител на най-добрите часовници. Заможни лица смятат, че страната е финансов рай за увеличаване на парите им.

 

 

 

Обединени арабски емирства. С годишен БВП от над 48.400 долара, Обединени арабски емирства (ОАЕ) наистина е заслужава да присъства в този списък на 10-те най-богати страни в света. Държавата включва седем независими емирства, които са управлявани от собствените си монарси. В момента тя е една от най-богатите арабски страни, защото от нейния БВП е третият по големина в Близкия изток. Сред източниците си на доходи включва износа на природен газ и нефт и сушена риба. Тъй като наближава изчерпването на запасите от петрол, страната инвестира в различни корпорации, които продължават да се развиват и процъфтяват.

 

Съединени американски щати. САЩ е една от най-мощните държави в света, въпреки няколко природни бедствия и политически въпроси, които разтърсиха нейната икономика през последните години. Това, което прави страната сред най-богатите е нейните изнесени стоки в света, които включват оръжия, технологии, както и други услуги и продукти. В допълнение на това, САЩ се счита за най-големия производител и финансов гигант в света.

 

Бурней. Една от най-богатите държави в Югоизточна Азия, Бруней има среден годишен БВП от 50 400 щатски долара. Той генерира приходите от износа на природен газ и суров петрол. Освен това приходите, идващи от петрол добавят най-малко 90 на сто от БВП на страната. С по-малко от 500 000 живеещи в тази страна, Бруней е също и сред най-слабо населените страни в света.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия