Искаш афганистанска хрътка? А какво знаеш за нея?

2014-02-26 19:34:00
Искаш афганистанска хрътка? А какво знаеш за нея?
Снимка: freedigitalphotos.net

В последните години все по-широка популярност добива развъждането и отглеждането на нетрадиционни породи кучета. Една от тези породи е афганистанската или наричана още афганска хрътка. Малко повече особености около характерните белези на тези кучета можеш да прочетеш по-долу.

 

Както името предполага афганистанската хрътка произлиза от Афганистан и се е отглежда с цел лов, за който е идеална поради бързината, ловкостта и дългите си крака. Член от семейството на хрътките, това е порода, която се радва на дълга история, датираща от стотици години. За първи път е регистрирана в Европа през 1926г.

 

 

Хрътката е с дълга лъскава козина, която може да бъде във всякакви цветове, включително в синьо, кафяво, черно и кремаво. Нормалната височина на тази едра порода е 63 – 70 сантиметра, а теглото - 23-32 килограма. Това е куче известно с много красива и лъскава козина и притежателите й трябва да са подготвени да поработят здраво, когато става дума за ресане, ако искат да поддържат козината в добра кондиция и да намалят падането й.

 

Афганистанската хрътка е активно и жизнерадостно същество с изразени характер и индивидуалност. Едни могат да бъдат доста необуздани, други могат да бъдат покорни. Тези кучета са принципно решителни и доста независими, но въпреки това, не е порода, която обича да бъде оставяна сама за дълго. Някои афганистански хрътки имат склонността да станат необщителни без правилнатa социализация, затова трябва да се приобщават от ранна възраст. Тази хрътка се препоръчва за хора с опит в работата с кучета и тренировката им, защото упоритостта им прави възпитанието истинско изпитание. Пакостите също може да са трудност с тази порода.

 

Друг недостатък на породата, е че могат да бъдат и съпротивително отбранителни. Могат да са много придирчиви, когато става дума за храната им и искат много внимание, за да се създаде доверие. Тези внимателни кучета могат да бъдат недоверчиви сред непознати и често се смятат за резервирани. Лаят, за да предупредят за опасност, което ги прави добри пазачи. Добре социализирана афганистанска хрътка се разбира с други кучета, както и с деца.

 

Трябва да се внимава при наличието на по-малки животни, тъй като ги преследва. Има нужда от дневната си доза упражнения и затова не е подходяща за неактивни семейства. Да се има в предвид, че това е много бързо и ловко куче и точно затова винаги трябва да се държи на сигурна и обезопасена територия, когато не е вързано или може да избяга преди да сте го хванали. Високите огради са препоръчани, тъй като афганистанската хрътка е много добър скачач.

 

Става ясно, че тази порода не е за всеки и ако не може да бъде обгрижвана подобаващо, по-удачно би било да се насочиш към друг представител на кучешкия свят.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия