Какво трябва да знаеш, ако искаш куче Голдън ретривър?

2014-01-31 18:30:00
Какво трябва да знаеш, ако искаш куче Голдън ретривър?
Снимка: Dreamstime

Искаш да си вземеш Голдън ретривър, защото навсякъде чуваш колко предан и добър приятел е? Ето малко информация, която ще те увери в неговите качества.
Голдън ретрийвър познат и като Златен ретрийвър (на английски: Golden Retriever) е порода куче, първоначално създадена като ловджийска порода да събира дивеча по време на лов. Като такива те са създадени с мека муцуна, за да връщат дивеча неповреден, и със инстинктивна любов към водата.

 

Интелектът и гъвкавостта им ги поставят в различни роли, включващи намиране на нелегални наркотици, спасителни кучета, като ловджийски кучета и кучета водачи. Притежават дружелюбно, способно към молене поведение и са една от най-популярните фамилни породи в света.

 

 

Както показва името им, цвета на козината им може да варира от светлите, до тъмните златни тонове. Козината им е плътна и непромокаема, и може да е права или умерено вълнообразна. Според стандарта козината е „сияещо златиста с различни оттенъци на златистото", като не се позволяват крайно светли или крайно тъмни тонове. The Kennel Club в Англия позволява кремавото като допустим цвят. Козината на Голдъна също може да е и в махагонов цвят, въпреки че не се приема в Британските състезания. С остаряването на кучето, козината е възможно да стане по-тъмна или по-светла, заедно със забележимо избеляване на козината на и около муцуната. Козината на малките кученца е по-светла отколкото когато пораснат.

 

Характерът на Голдън Ретрийвърът е отличителен белег на породата и е описан като „мек,дружелюбен и самоуверен". По принцип са еднакво дружелюбни към непознати и тези, които са част от семейството. Доверието им към непознатите ги прави безполезни като пазачи.Голдън Ретрийвърът никога не напада хората и хапят кучетата само ако се опитат да им вземат храната и то само по горната устна.
Голдън Ретрийвърите са също известни с високия си интелект. Интелектът им ги поставя на четвърто място сред всички породи по света. Получават призвание за търпението си към децата.

 

С достигане на зрелост, активността на Голдъните се увеличава многократно и стават любители на игрите. Изключение прави мирното чакане на дивеча по време на лов. Възрастните Голдъни обичат да работят и имат рядката способност да се концентрират над зададената им задача.
Голдъните се поддават лесно на тренировка и са използвани заедно с Лабрадор Ретрийвърите като кучета водачи.

 

Женският Голдън може да стане отлична заместителна майка на различни видове. Котенца и дори малки тигърчета от зоологически градини са добре отгледани от Голдън Ретрийвъри. В някои случаи приемната майка може да произведе мляко за осиновените, дори и да не е била бременна напоследък.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия