Искаш да си вземеш куче и отдавна уговаряш родителите си за съдействие, но знаеш ли за всички грижи и особености в отглеждането, които са встрани от гушкането, храненето и разходките? Ето какво трябва да знаеш, ако любимата ти порода е ротвайлер.

 

Ротвайлерът стои здраво на земята, защото е уверен в себе си и се отличава с много здрава психика. Неговото добре оразмерено, компактно и яко телосложение издава голяма сила, подвижност и издръжливост. Той е изключително бдителен защитник на своя стопанин, затова никога не бива да бъде провокиран, дори и на шега.

 

Видът му е естествен и грубоват, поведението самоуверено и безстрашно, но е добронамерен към децата и изпълнява предано и послушно своите задължения.
Ротвайлерът, който е от "добро семейство" и е правилно възпитан, никога не хапе и не лае, защото според неговата "философска" гледна точка светът е твърде несъвършен, за да го заинтересува със своите преходни ценности.

 

Кучето е яростен индивидуалист и не се подмазва на никого. Освен това е много стиснато и ревниво и може да спретне истинска битка за своята топка или за обувката на своя стопанин. То ще разкрие нежното си и предано сърце само у дома, в семейството, насаме със своя стопанин. С него то играе и се прави на глупак, хитрува като малко кутре, стараейки се да увлече всички в своята игра.

 

Покупката, храненето и възпитанието на ротвайлера изисква големи грижи и немалки вложения. До известна степен отглеждането на куче от тази порода, представлява увлекателно и твърде скъпо удоволствие.

 

 

Стопанин на ротвайлер трябва да бъде човек, който е достатъчно уверен в себе си. С постоянство и твърдост, той трябва правилно да възпитава и дресира кучето, като отчита, че то се стреми непрекъснато да се налага, да доминира и да се самоутвърждава.

 

Лакомствата са най-добрите стимули при възпитанието на кучето. Боят е недопустим, ако искаш ротвайлерът ти да израсне като уравновесено и лесно управляемо куче.
Ако искаш да си вземеш у дома ротвайлер, трябва да си дадеш сметка, че усилията за възпитанието му не зависят от неговия произход.

 

При покупката обърни внимание на родителите. Не забравяй, че добрата нервна система и работните качества, които са от първостепенно значение за един ротвайлер, се определят главно от наследствеността. Външният вид също. По вида на майката и бащата ще се ориентираш как твоето кутре ще изглежда като порасне.

Автор: Nadejda Atanasova