Доказано: Комедийните актьори са малко луди

2014-01-16 17:30:00
Доказано: Комедийните актьори са малко луди
Снимка: Reuters

Забелязали ли ли сте, че голяма част от комедийните актьора са ... малко луди? Не, не сте си въобразявали, това наистина е така! Наскоро учени установиха каква е причината – личността на комедийните актьори има много общи черти с тази на хора с душевни разстройства, съобщава Reuters.

 

За да разберат учените защо забавните актьори са леееко луди, те изследвали над 500 комици – 404 мъже и 119 жени от Великобритания, САЩ и Австралия. При голяма част от тях била открита необичайна психотична структура на личността, която стояла зад учението им да карат хората да се смеят.

 

 

Актьорите, участвали в изследването, показали по-голям процент от четирите основни типа психотични характеристики в сравнение с групата, съставена от хора, чиито професии не са креативни.

 

Тези черти включват тенденция към импулсивно и антисоциално поведение, склонност към избягване на интимност и др. Креативните елементи, които са нужни на човек, за да разсмива другите, доста приличат на характеристиките на хората, страдащи от биполярно разстройство на личността и шизофрения.

 

Според учените, въпреки че шизофренната психоза е противоположна на хумора, в по-леките й форми тя може да бъде еквивалент на тъгата. Маниакалното мислене, което е характерно за хората, страдащи от биполярно разстройство, може да бъде в полза на комиците в комбинирането на идеи и понятия, за да направят оригинални хумористични връзки, твърдят специалистите.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия