Антони Гауди - гений или просто един луд архитект?

2014-01-13 16:23:00
Антони Гауди - гений или просто един луд архитект?
Снимка: TeenProblem

Какво знаете за Антони Гауди?

 

Ако сте ходили в Барселона, сигурно сте запознати поне малко с живота му. Гауди е роден на 25 юни 1852 година в Испания. Той е един от най-големите новатори в областта на архитектурата по негово време и дълго след това. Има индивидуален стил, описват като смесица от ар нуво, неоготика, кубизъм и сюрреализъм.

 

Гауди е бил силно привързан към природата и смятал, че връзката с Господ е най-силна именно там. Това е и причината колоните на великото му творение Sagrada Familia да приличат на разклонени стволове на дървета.

 

Едни от най-известните му сгради и творения са къщата „Висенс“, вилата „Ел Капричо“, катедралата Sagrada Familia, имението „Гуел“, двореца „Гуел“ и други.

 

Вижте някои интересни факти и събития от живота на Антони Гауди, които не знаете, но ще ви е интересно да научите:

 

Като малък Гауди е бил доста болнав и страдал от ревматизъм. След като обиколил доста лекари, но състоянието му не се подобрило, един от тях го посъветвал да стане вегетарианец. Поради тази причина Гауди не е вкусвал месо от малък.

 

Директорът на архитектурното училище, което завършва Гауди, е казал, че от него излиза човек, който е или тотално луд или гений. Времето щяло да покаже. Сами си правете изводите какъв е бил Гауди. Факт е, че първоначално никой не е имал големи очаквания от него и поради тази причина първият му проект, който му възложили, бил доста малък – той трябвало да направи лампите на площад Plaza Real в Барселона. Те са там и до днес.

 

Колаж: TeenProblem

 

Друг интересен факт е, че Антони Гауди изработвал 3D модели вместо скици на сградите, които проектирал. Той направил такъв и на известната катедрала Sagrada Familia, знаейки, че няма да доживее построяването й. Затова макетът му бил с много детайли, които са имали за цел да помогнат да архитектите, които щели да довършат най-големия му проект. За съжаление, по време на Гражданската война в Испания, ателието било разрушено, а остатъците от каменния модел били открити разпръснати на километри. Парченцата все още се подреждат, за да може да се възстанови оригиналът и да се помогне на архитектите, които дострояват катедралата. За някои хора Sagrada Familia може да е уникално творение, но според Джордж Оруел това е най-грозната сграда в света. Очаква се да бъде завършена до 2017 или до 2026 година.

 

И въпреки че доста хора са смятали Гауди за луд, имало е и такива, които са оценявали таланта му. Седем от неговите творения са обявени за Световно културно наследство от ЮНЕСКО в периода между 1984 и 2005 година. Също така Гауди спечелил награда за сграда на годината – за построяването на Casa Calvet. Според него обаче сградата била доста обикновено и не заслужавала въпросното признание.

 

Антони Гауди, както вече споменахме, обичал природата и бил в пълна хармония с нея. Затова той се стараел да живее възможно по-екологично. Това е и една от причините да използва счупени теракотени плочи за декорацията на парк Гуел.

 

За съжаление, Гауди бил толкова зает и отдаден на работата си, че така и не успял да намери своята половинка. Умира на 10 юни 1926 година, след като е блъснат от трамвай. Гауди не отделял внимание на външния си вид и често ходел със стари и протъркани дрехи. В деня на злополуката той искал да си вземе такси, но никой не искал да го качи и да му помогне. Гауди умира три дни по-късно на 73-годишна възраст.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
BonyBunny^.^
преди 10 години

Преди имаше такава анимация, и доста от сградите ги има в нея...


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия