Многото пари разболяват хората!

2014-01-12 16:10:00
Многото пари разболяват хората!
Снимка: freedigitalphotos.net

Учените са категорични, че натрупването на солидно финансово състояние може буквално да разболее човека - както психически, така и физически. Ако в миналото с прозвището "болест на богатите' е можела да се слави само подаграта (от която са страдали имена като Хенри VIII, сър Нютон и Бенджамин Франклин), в днешни дни списъкът с претендентите се е увеличил многократно.

 

Страховите неврози, стресът, депресиите, зависимостите от алкохол, наркотици или обезболяващи са психическата цена, която плащат милионерите в замяна на своите тлъсти банкови сметки. Според доклад на Световната здравна организация менталните проблеми и свързаните с тях заболявания парадоксално се срещат по-често при представителите на високите социални слоеве, отколкото при хората с ниски или средни доходи.

 

Обяснението е, че макар да имат достъп до качествени медицински услуги, богатите са прекалено заети с увеличаването на своите активи и здравето не е сред основните им приоритети.

 

Рискът от болести, предавани по полов път, също е изключително завишен при хората с добро финансово положение. Съвременните сексолози посочват, че в 21 век една от основните причини всеки мъж да се стреми към натрупване на състояние е фактът, че колкото повече пари имаш, толкова по-голям брой сексуални партньори привличаш. Безразборните връзки за една нощ обаче, продължават да вземат голям брой жертви дори и днес, когато хората разполагат с много повече информация за потенциалните опасности от секса без предпазни мерки.

 

 

Значителна част от живота на богаташите по света преминава под светлините на прожекторите. А там не можеш да не изглеждаш по най-добрия начин, макар това да означава изтощителни диети или купища болезнени пластични операции. Анемията, анорексията или булимията са били спътници на не една и две холивудски красавици в определени периоди от техния живот, сред които Никол Ричи, Калиста Флокхарт, Виктория Бекъм, Джейн Фонда. Що се касае до негативните последици от предозирането с пластичната хирургия, вече покойният Майкъл Джексън беше най-красноречивият пример за тях.

 

Карпалният синдром е още едно съвременно заболяване, което се разпространява бързо, особено из средите на т.нар. бели якички, чието ежедневие е тясно свързано с непрекъснатото стоене пред компютъра. Ако при работа с мишката положението на ръката е неправилно, тя постоянно е напрегната и така се притиска средният нерв. Това води до появата на постепенно усилваща се с времето болка и в най-лошия случай - до загуба на чувствителността на палеца.

 

Като цяло, в световен мащаб за болестта на богатите общества се посочва затлъстяването. Високият жизнен стандарт по правило е свързан с прекомерната консумация на нездравословни храни, което пък води до трупане на килограми, а оттам пътят до усложнения като сърдечни удари и диабет е много кратък.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия