Ивановден е! Честито на всички именници!

2014-01-07 10:15:00
Ивановден е! Честито на всички именници!
Къпане на зетьове по стар български обичай на Ивановден Снимка: архив, Булфото

Днес почитаме паметта на св. Йоан Кръстител, който кръщава Иисус Христос в река Йордан. Празникът е известен още като Ивановден. Св. Йоан Кръстител е известен още като Предтеча, защото предрича идването на Христос на Земята и подготвя пътя на месията със своите проповеди.

 

Св. Йоан Кръстител е проповядвал, че е изпратен от Господ да подготви пътя за идването на Христос и затова убеждавал хората да се покаят за своите грехове и да отворят душите си за Бог.

 

Обредното къпане за здраве на Йордановден продължава и на Ивановден. Навсякъде обредът е за младоженците, като действието се извършва от кума или от девера. Затова окъпването би могло да се разглежда като елемент от следсватбените обичаи, с които се затваря широкият кръг на сватбената обредност.

 

През този ден ергените къпят момиче, къпят се и младежите, както и именниците. В Югозападна България къпят младоженките и невръстните девойки до 1 година. Обредното къпане включва и размяна на подаръци. Кумиците носят вино и кравай месо, прави се обща трапеза, която включва ошав, кървавица, фасул, жито, баница, свински ребра със зеле и печена луканка.

 

Днес имен ден имат: Иван, Иванкa, Иванина, Ванина, Ваня, Ваньо, Йоан, Йоанa, Калоян, Йовко, Йовка, Ивайло, Ивайла, Иво, Ивона, Жан, Жанa, Яна.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия