БДЖ пусна опция за онлайн резервации и билетоиздаване

2014-01-07 17:30:00
БДЖ пусна опция за онлайн резервации и билетоиздаване
Снимка: sxc.hu

Българската държавна железница направи мечтана стъпка за мнозина нейни потребители — внедри новите технологии в системата си и вече е факт пилотния проект за онлайн резервации и билетоиздаване. Колкото и смешно да звучи това е новина, тъй като България, за разлика от доста други страни, така и нямаше такава система и потребителите можеха да си закупят и запазят билети единствено на касите на железницата.

 

 

Всъщност за да бъдем максимално точни имаше система за онлайн резервации, ако въобще можем да го наречем система. Тя се изразяваше в пращане на имейл до компанията. Определен служител, беше нагърбен с четене на имейлите и обаждане до касите, за да запази исканите места. Предвид същността на така наречената система можете да се досетите колко неудобна и неефективна беше тя. Ето, че вече е само история и обръщаме нова страница в пътуването с БДЖ.

 

Новата услуга е пилотен проект и все още предоставя доста ограничени възможности. Билети може да закупите и запазите само за шест двойки по линиите София-Г.Оряховица-Варна, София-Карлово-Бургас и София-Пловдив-Бургас и следните влакове:

 

Бърз влак със задължителна резервация (БВЗР):

София—Пловдив – Бургас и обратно (влакове 8611/8612)

София – Карлово – Бургас и обратно (влакове 3625/3620)

София — Г.Оряховица – Варна и обратно (влакове 2611/2610)

София — Г.Оряховица и обратно (влакове 2641/2640)

 

Бързи влакове със спални вагони:

София – Г.Оряховица – Варна и обратно (влакове 2627/2626)

София – Пловдив – Бургас и обратно (влакове 8627/8626)

 

За посочените влакове могат да се издават видове билети:

По тарифа: Редовна; Календарна; Отиване и връщане; Градска зона; Релационна; Специална

С приложими намаления за: Възрастен(мъже на 63г. и 8 месеца; жени над 60г. и 8 месеца), Дете (между 7 и 10 г.) ЖП служители с легитимация, Карта RPO ( над 26 години), Карта "Класик" (над 26 години), Младеж (до 26 г.), Трудноподвижно лице, Учащ / Студент (до 26 години), Учащ / Ученик.

 

Услугата се предоставя чрез изпращане на автоматичен имейл от системата, в който освен електронния билет (ваучер) в PDF-формат, се изпраща линк, активен до 24 часа преди часа на тръгване на влака по разписание съгласно заявката, чрез който може да се изпрати заявка за отказ от услугата, а също и кратка информация за отпечатването, съхранението и предоставяне на билета за проверка от контролните органи във влака и документите, които пътникът е длъжен да предостави при тази проверка.

 

Билети онлайн ще можем да купуване за не повече от 5 пътника, не по-рано от 30 дни преди пътуването и не по-късно от 24 часа преди пътуването.

Автор: ИъН Здравчев

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия