Фестивалът "Сурва" е обявен за една от най-добрите зимни дестинации

2014-01-02 10:59:00
Фестивалът
Снимка: TeenProblem

На 25 и 26 януари 2013 година в Перник ще се проведе 23-ят Международен фестивал на маскарадните игри „Сурва“. Според National Geographic това е една от най-добрите зимни дестинации. Перник е препоръчат на туристите от цял свят заедно с Уайтфиш, Носара Бийч, Коста Рика, Гоулд Коуст, езерото Байкал и Санта Маргерита Лигуре.

 

В статията в списанието пише, че маскарадните игри в Перник са придружени от животински маски, звън на чанове и барабанен ритъм. Всички участници представят мистични и древни традиции. В National Geographic е публикувана и снимки на победителите в миналогодишния фестивал – сурвакарите от пернишкото село Дивотино. В статията се препоръчват и места, които туристите могат да посетят в района.

 

„Сурва“ е най-авторитетната на Балканите изява на традиционни народни игри и обичаи с маски. Фестивалът представлява среща и надпревара на участниците, известни още като „кукери“. Той се организира от община Перник от 1966 година, а от 1985 година е с международен статут. През 1995 година градът става член на Федерацията на европейските карнавални градове, а през 2009 година е обявен за европейска столица на сурвакарските и кукерските традиции.

 

Фестивалът се провежда ежегодно през последния уикенд на месец януари. В него участват около 6 000 души в около 100 маскарадни групи.

 

Снимка: TeenProblem

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
kissyou
преди 10 години

ohohoh predstavqm si samo idvat nqkvi anglichani primerno v pernik koito sigurno kolkoto hola im i pravqt 2 krachki i gi nqma veche i... phhhhhhhhhhhh


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия