Купуване на подаръци, планиране на почивки, домашни през ваканцията, непрестанни срещи с роднини... Настъпването на Нова година често ни стресира повече от други празници, как да си върнем детския възторг от елхите, снега и ваканцията?

 

Настрой се за радост. При други празнични поводи обикновено може да правиш каквото искаш. Дори на рождения си ден може да избереш дали да отидеш на училище, или да се излежаваш на дивана с книжка в ръка. На въпросите за рождения ти ден спокойно може да отговориш, че не си го отпразнувал/а специално. Но ако кажеш, че не си посрещнал/а тържествено идването на Нова година, ще те погледнат със съжаление и ще те попитат какво се е случило.

 

Тази нагласа идва от древността. Хората винаги са се опитвали да организират времето и да отбелязват важни дати, дори когато не са имали календари. Така че тревогата за Нова година може да се приеме и като повик на кръвта. И реклама, разбира се. Месеци преди събитието ни заливат реклами с новогодишни сюжети.

 

Затова можеш да се погрижиш и да създадеш празнична атмосфера. Не се поддавай на униние, че познатите ти отиват в чужбина или в скъп ресторант да празнуват, а ти ще си в скромна компания на домашен купон. Каквато и да е обективната ситуация, просто си направи празника.

 

 

Погрижи се за себе си. Прическа, маникюр, тоалет, аксесоари - често ги обновяваме преди празника. Едно е да изглеждаш добре всеки ден, съвсем различно - да си кралицата на бала. За тази кауза си струват и гладуването, и допълнителните спортни занимания.

 

Дори и да не си даваш сметка, подсъзнателно се настройваш за промяна на външния вид. Започваш сутрешна гимнастика, правиш си домашни маски за разкрасяване, следиш да се храниш балансирано. И си представяш, как до Нова година ще станеш красавица. Това важи и за момчетата, те също са суетни, макар да отричат. Често може да се забележи промяна в тях именно преди Нова година - фитнес и някоя нова дрешка в гардероба.

 

Ако пък ти си се нагърбил/а с организацията на купона за Новогодишната нощ и се притесняваш, че не се справяш, не се тревожи. Ако с тайфата сте решили да ходите на заведение тогава просто трябва да си сигурен/на, че местата са резервирани и условията уговорени.

 

Ако ще се събирате у вас, недей да мислиш как в последния момент нещо ще се обърка. Просто се постарай да подредиш, да изчистиш и да вземеш необходимите продукти още предния ден. Така няма да висиш по опашки в хипермаркетите и да губиш време. Ако все пак не можеш да се справиш сам/а викни някой от приятелите ти да помага. Така ще е много по-весело.

Автор: Nadejda Atanasova