Нялколко любопитни факта за спермата

2013-12-27 17:00:00
Нялколко любопитни факта за спермата
Снимка: freedigitalphotos.net

Тялото на човека е едно невероятно творение. Колкото и да се подценяваме всъщност, тялото ни е доста съвършено. Има много странни и невероятни факти за възможностите на човешкото тяло, които наистина звучат невъзможни. Сега ще ти посочим няколко изненадващи факти за семенната течност.

 

Скорост? Човешките сперматозоиди се движат с максимална скорост до 4 милиметра в минута, но повечето „вдигат" едва 1 милиметър в минута. Може да ти се вижда страшно малко, но не забравяй, че самия сперматозоид е с размери 55 микрона или 55 милионни части от метъра.

 

Пътят на сперматозоидите до фалопиевите тръби на жената е средно 175мм. Това значи, че най-бързите сперматозоиди трябва да се доберат до там за около 45 минути, но реално това става за около 2 дни.

 

1 към 4. Ако вземем под внимание двойка в детеродна възраст без здравословни проблеми, която практикува небезопасен секс и мъжа свършва в жената, шансът за зачеване е 1 към 4. Ако носиш тесни слипове шансовете намаляват още. Като цяло човешкото възпроизводство е сложен процес и е чудо, когато стане зачатие.

 

 

Сперматозоидите нямат чувство за посока. Една от причините сперматозоидите да се движат толкова бавно е, че те нямат усещане за посока. Яйцеклетката отделя специални химически вещества за да ги насочва. Само един на всеки пет сперматозоида поема в правилната посока след еякулацията.

 

Биологичният часовник на мъжете. Смята се, че жените остаряват и се съсипват по-бързо от мъжете. Истината е, че менопаузата при жените настъпва, когато те са в средна възраст. А качеството и количеството на спермата при мъжете започва да намалява, когато те достигнат 25 годишна възраст.

 

East coast vs. West coast. Знаем за битката между източния и западния бряг в музикално отношение. Странното е, че мъжете от Ню Йорк имат с 50% повече сперматозоиди в семенната си течност, отколкото мъжете в Лос Анджелис.

 

Само напред! Както казахме по-горе сперматозоидите нямат чувство за посока и малко от тях се движат правилно. Всъщност сперматозоидите не могат да се движат в друга посока освен напред, но просто не знаят как да се ориентират към яйцеклетката.

 

Размери? Най-големият сперматозоид в природата е този на плодовата мушица, а именно около 1,1 мм. Повечето бозайници, включително и човекът, имат едни от най-малките полови клетки в природата, около 40 микрона.

 

Какво всъщност съдържа спермата? Едва 5% от спермата са сперматозоиди. Останалото е течност, която съдържа хранителни и предпазващи вещества, които подпомагат сперматозоидите по пътя им към яйцеклетката.

 

Здравословно. Плодовитостта на един мъж зависи от здравето му. Важно е да се храниш правилно, да не злоупотребяваш с алкохол, цигари и наркотици.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
pRiNcEsS95
преди 10 години

и какъв е извода... по-добре днес, отколкото утре :D


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия