Какво не знаеш за трансмазнините? [част втора]

2013-12-19 20:27:00
Какво не знаеш за трансмазнините? [част втора]
Снимка: freedigitalphotos.net

Всъщност всичко, което сте слушали за мазнините, важи в многократна степен и за трансмазнините, които според много хора се числят към най-вредните от всички. Смята се, че те водят ежегодно до 30 000 смъртни случая в САЩ.

 

Те са една от потенциалните причини за появата на атеросклероза, тъй като оказват влияние върху повишените нива на общия холестерол в кръвта - понижават добрия холестерол и повишават нивата на лошия холестерол. Трансмазнините могат да повишат инсулиновата резистентност и така да доведат до влошаването на диабет.

 

Компаниите използват трансмазнини в храните, тъй като те са лесни за употреба, евтини за производство и трайни за дълго време. Трансмазнините дават на храните необходимият вкус и структура. Много ресторанти за бързо хранене използват трансмазнини за пържене, тъй като мазнината може да се използва за пържене във фритюрници за много дълго време.

 

Световната здравна организация дава препоръки за ограничаването на транс- и наситените мазнини. Повишаването на консумацията на моно- и полиненаситените мастни киселини. Спазване на препоръките за около 20 - 35% по отношение на цялостния калориен прием. Най-големи количества от моно- и полиненаситени мастни киселини съдържат рибата, костилковите плодове и зехтинът.

 

Дания е първата държава, която през 2003г. регулира използването на трансмазнини при храненето и допуска наличието на 2 процента от цялостния състав на храната.

 

 

От 2006г. в САЩ е задължително отбелязването на количеството трансмазнини по етикетите на продуктите. Резултатът е драстично намаляване на приема на трансмазнини чрез храната.

 

 

От 2007г. Здравното министерство в Канада ограничава трансмазнините в олиото и маргарина до 2 процента от състава и лимитира трансмазнините в другите храни до 5 процента от цялостния състав. Същото важи и за храните, които се предлагат в ресторантите.

 

От тези примери става ясно, че на етикета на всеки един продукт трябва да се опише задължително съдържанието на трансмазнини. Би било добре да се замени рекламирането на продуктите, които съдържат трансмазнини, особено при детските храни, както е случаят с царевичните пръчици, да се отдалечат заведенията за бързо хранене и магазините, в които се предлагат нездравословни продукти, от училищата.

 

Това, което трябва да правиш е да четеш добре етикетите на продуктите. Може да не ти се вярва, но една вафла също може да съдържа тези вредни мазнини. Внимавай какво си купуваш, защото употребата на трансмазнините е нездравословна. Ограничи „бързата храна” и пържените картофи. Не яж маргарин, а масло. Маслото е много по-полезно от маргарина, а ако си вегетарианец, може да се насочиш към други растителни мазнини като зехтин или ленено олио. Колкото и да звучи банално това, наистина е начин да се погрижиш за здравето си.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия