Почина безсмъртният Нелсън Мандела

2013-12-06 10:01:00
Почина безсмъртният Нелсън Мандела
Снимка: Reuters

На 5 декември 2013 година си отиде един от най-невероятните хора на света. Каквото и да кажем за него ще бъде малко. Той бе повече от светлина, дарявайки лъч надежда на мнозина. Издигайки се над тоталната хегемония на несправедливостта, побеждавайки арогантността и безправието и заслужено победи смъртта, защото макар и физически да си отиде завинаги от този свят, името Нелсън Мандела никога няма да бъде забравено.

 

 

„Нашата нация изгуби своя най-велик син. Това, която направи Нелсън Мандела велик е именно това, което го прави човек” — с тези думи и голямо прискърбие президента на ЮАР Джейкъб Зума обяви злощастната новина.

 

Нелсън Холилала е южноафрикански политик, президент на Южноафриканската република от 1994 до 1999 година, първият избран с всеобщо гласуване. Преди това Мандела е сред изявените противници на апартейда. През 1962 г. е осъден на доживотен затвор за саботаж и други престъпления. Прекарва в затвора 27 години, по-голямата част от които на остров Робен.

 

След освобождаването си през 1990 г., Нелсън Мандела води преговорите с правителството, довели до установяването на многорасова демокрация в страната през 1994 г. Като президент Мандела поставя акцент върху помирението на нацията и води политика на борба с бедността и неравенството в страната.

 

Смъртта на 65 годишният Мандела, носител на множество награди, включително и нобелова награда за мир, предизвика всеобщ траур. Множество световни лидери и известни личности почетоха паметта му. Ето какво заявиха част от тях:

 

"Той постигна повече, отколкото може да се очаква от човек. Днес той почина в дома си и ние изгубихме един от най-влиятелните, смели и дълбоко добри хора на нашето време"Барак Обама.

 

„Велика светлина е угаснала на този свят. Нелсън Мандела беше герой на нашето време. Поисках знамето на „Даунинг стрийт” No.10 да бъде спуснато наполовина”, написа Камерън в своя „Туитър”.

 

„Никога няма да забравя неговата самоотверженост и дълбоко чувство за обща устременост. Никой в наше време не е направил повече за напредъка на ценностите и стремежите на ООН. Мандела показа, че е възможно в нашия свят и вътре у всеки от нас, ако вярваме, как да мечтаем и работим в името на справедливостта и човечеството”, каза Бан Ки-мун — генералният секретар на ООН.

 

„С Нелсън Мандела, баща на ЮАР, умря и движещата сила за свобода и помирение”Лоран Фабиюс — министър на външните работи на Франция.

 

"Той беше човек с изключителна морална смелост, който промени хода на историята в страната си" Джордж Буш.

 

"Светът загуби един от най-важните си лидери и едно от най-добрите си човешки същества. Историята ще помни Мандела като борец за човешко достойнство и свобода, за мир и сдобряване. Всички ние живеем в по-добър свят благодарение на живота, който води Мадиба"Бил Клинтън.

 

„Изглежда невъзможно, докато не се случи. RIP Нелсън Мандела“, написаха Guns N' Roses в Туитър.

 

„RIP Нелсън Мандела. Герой. Борец за свобода. Желязна воля и милостиво сърце. Благодаря за твоята битка и твоя пример“Том Морело

 

„RIP Нелсън Мандела. Човекът, който промени света“ Ники Сикс

Автор: ИъН Здравчев

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия