Вече не си дете, но със сигурност Коледа е един от любимите ти празници в годината. Тогава е време за почивка от училище, канелени сладки и много много подаръци. На всеки човек, малък или голям, му харесват именно тези неща – да прекара време със семейството си и да получи подаръци.

 

Сега ще ти разкажем малко повече за Дядо Коледа, който наистина живее в Лапландия. Колкото и да не ти се вярва, край лапландското градче Рованиеми живее този любим на всички хора Дядо. Там се намира работилницата, джуджетата и елените.

 

Планината, в която се намира домът на Дядо Коледа, се нарича Корвантунтури. Градчето Рованиеми се намира в Полярния кръг и от там може да се наблюдава Северното сияние. Често се случва служителите в хотелите да будят своите гости, защото появата на Сиянието зависи от слънчевата активност.

 

 

Най-интересното място в градчето на Дядо Коледа, е именно пощенският му клон. Там елфи отговарят на милионите писма, които се получават от целия свят. Най-много писма пращат децата от Великобритания, Италия и Полша.

 

Финландците оставят снопове овес и семена навсякъде – по дворовете си, первази и тераси. Така те се грижат за птичките и е част от традицията им. Също така палят ледени фенери. Изработват се в различни форми от лед и под тях се пали свещ, която разпръсква светлина в снега.

 

В Лапландия можеш да се срещнеш с елен. Разбира се, Рудолф е най-известният елен в света. А в Лапландия можеш да се докоснеш до това великолепно животно. Разходките с шейна са едно от най-известните забавления за всяка възраст и са прекрасен начин да се заредиш с коледно настроение. Искрено пожелаваме на всеки да може да посети Лапландия и да се докосне до магията на това кътче от света.

 

Рованиеми се намира на около 900км от Хелзинки. До там се стига с влак или самолет.

 

А ако искаш да пишеш на Дядо Коледа, адресът е:

 

Santa Claus' Main Post Office

Santa's Workshop Village

Tähtikuja 1, Rovaniemi

96930 ARCTIC CIRCLE Finland

Автор: Nadejda Atanasova