Любопитни факти за Коледа, които не знаеш

2013-11-26 11:00:00
Любопитни факти за Коледа, които не знаеш
Снимка: freesigitalphotos.net

Коледната треска е факт. С идването на първия сняг и приближаването до края на декември, хората биват обхващани от коледно настроение. Елхи, украса, подаръци, коледни сладки, мляко с какао... това е само част от атмосферата на празника. Сега ще ти споменем няколко факта за коледа, които със сигурност не знаеш.

 

Значението на думата „коледа". Названието Коледа (Christmas) идва от староанглийското Christes Maesse или Christs Mass – Христос Месия. През последните години изписването на думата Christmas стана популярно като Xmas. Някои смятат това съкращение за неуважително или пренебрежително, но това не е така. Х е първата буква от името на Христос, изписано на гръцки.

 

През XVIIв. В Англия, по времето на управлението на Оливър Кромуел, празнуването на Коледа било забранено. Кромуел обявил бръшляна и имела за незаконни.

 

Първото коледно дърво във Великобритания се появило през далечната 1841г. Съпругът на кралица Виктория – принц Алберт, който бил германец, поставил елха в замъка Уиндзор.

 

 

Коледните курабийки са любими и на малки, и на големи. Те са се появили за първи път във Великобритания през 1847 година.

 

Рудолф е момиче? Със сигурност не ти звучи много логично най-известният елен на света да е момиче? Но се оказва, че е. През това време на годината всички мъжки елени губят рогата си, а Рудолф винаги е с рога, значи трябва да е от женски пол.

 

Тиха нощ... Песента „Тиха нощ" всъщност не е написана специално за Коледа. Църковният орган се повредил и австриецът Йозеф Мор, потиснат от тишината в църквата, съчинил мелодията.

 

Най-популярната коледна песен безспорно е Джингъл Белс. Тя е композирана от Джеймс Пиърпойнт през 1857г. първоначално се е казвала One Horse Open Sleigh (Открита шейна с един кон).

 

Подарък в чорап? Традицията да се слагат подаръци в коледни чорапи идва от скандинавския фолклор. Според легендата, всичко започнало, когато Св. Николас – покровителят на децата, хвърлил торба с жълтици през комина на Бъдни вечер. Парите влезли в чорап, който бил окачен над огъня да се суши.

 

В Исландия има 13 Дядо Коледа, които всъщност са нещо като пакостливи елфи. Те започват да посещават домовете от 12-ти до 25-ти декември. Всеки от тези герои обича да оставя пакостливи знаци за своето присъствие. Те често оставят подарък в обувката на детето, а понякога и картоф, за да му напомнят да бъде добър.

 

Отново в Исландия между 17:00 и 22:00 часа в навечерието на Коледа, не се излъчва телевизионна програма. Това е така, за да може да е прекара пълноценно времето със семейството, без разсейващи фактори.

 

В Дания на Коледа имат пакостлив елф, който се казва Ниссе. Той обича да си прави шеги с хората. Носи червена барета, червен чорапогащник, бели обувки и сиви дрехи. Датчаните, по традиция, оставят купичка овесена каша в навечерието на Коледа, за да съблазнят елфа и да не прави шеги.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия