Черен Петър - проява на расизъм или една дълго пазена холандска традиция?

2013-10-24 15:27:00
Черен Петър - проява на расизъм или една дълго пазена холандска традиция?
Снимка: Dreamstime

Помните ли играта Черен Петър? Тя се играе от трима или повече души, като целта е човек да се освободи колкото се може по-бързо от своите карти и при свършването на играта да не държи в ръката Черен Петър.

 

Интересен е фактът, че според някои той е символ на расизма. Но според холандците героят Черен Петър трябва да бъде запазен в антуража на Синтерклас – техният дядо Коледа. Това е една от най-хубавите им холандски традиции.

 

Ако и вие сте на същото мнение, може да подкрепите страницата във Facebook, която за един ден е събрала 1 039 850 харесвания.

 

Синтерклас – холандският дядо Коледа, е висок бял мъж, който пристига тържествено от кораб от Испания в средата на ноември, придружен от десетки слуги-клоуни, наречени Zwarte Pieten – Черен Петър. Това са бели хора с начервени устни, черен грим и къдрави коси. Неговото пристигане се излъчва по местната национална телевизия.

 

От този ден нататък децата всяка вечер закачат пред камината своите чорапи, за да ги напълни с бонбони, когато им донесе коледните подаръци.

 

Въпреки тази наложила се и важна за Холандия традиция, ежегодно се обсъжда темата за Черен Петър и дали това е проява на расизъм. Тази година комисия на Върховния комисариат на ООН за правата на човека започна разследване. До какво ли ще доведе тя?

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия