Графитите - вандализъм или изкуство? (+ снимки)

2013-10-01 13:30:00
Графитите - вандализъм или изкуство? (+ снимки)
Снимка: Dreamstime

Какво според вас представляват графитите? Вандалщина или по-скоро изкуство? Както знаете, това са рисунки или надписи, които се правят по стените на обществени и жилищни сгради, гаражи, влакове, паметници, огради и др. В България най-често се срещат на изоставени или недовършени строени. Там е спокойно, няма хора и начинаещите трупат опит, без да се притесняват, че ще бъдат видени и глобени. Колкото по-добри стават обаче, толкова повече имат нужда от поле за изява. Тогава те започват да правят графити навсякъде, където им хареса и вече не се притесняват, че ще бъдат хванати от полицията, напротив тръпката от забраната им доставя удоволствие и прави хобито им още по-привлекателно.

 

Графитите обикновено се правят със спрейове, но някои хора използват и бои. Те са част от неформалната градска култура, като корените им са в най-древното минало. Името “graffiti” идва от английски и италиански език и означава „набраздявам“, „одрасквам“ някаква повърхност.

 

Според някои хора пещерните рисунки на първите хора също са към категорията „графити“. Пример за това са някои изображения по стените на Помпей и други места в древна Гърция и Рим, както и случайни рисунки по стените в западноевропейските градове. В действителност графитите се появяват през 20-и век заедно с хип-хоп и рап субкултурата. Използват се и като начин на общуване между бандите.

 

Вижте няколко готини графита в галерията ни:

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
Light_Dreamer
преди 10 години

зависи

Fisherman
преди 10 години

Изкуство.


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия