Лекар "отглежда" нос върху челото на пациента си

2013-09-30 12:31:00
Лекар
Снимка: Reuters

Има хора, които имат сериозни здравословни проблеми, но въпреки това не се отказват и правят всичко възможно, за да се справят с тях. Наскоро стана ясно, че хирург от Китай създал нос от ребрен хрущял на млад пациент, който изгубил носа си при инцидент, и го имплантирал под кожата на челото му, за да го приготви за трансплантация.

 

 

Ако всичко мине успешно, това ще бъде първата по рода си операция в света, съобщи Асошиейтед прес. Хирургът Гуо Чжъхуей е прекарал девет месеца в подготовката на носа, който ще присади на 22-годишния пациент.

 

Мъжът загубил част от носа си при инцидент през лятото на 2012 година. Тогава той нямал възможността да си позволи операция и инфекция разяла останалата част от хрущяла.

 

Хирургът има за задача да отстрани новия нос от челото на пациента заедно с кожата под която се намира. След това ще го обърне в правилната посока и ще го присади на мястото на разядения нос.

 

До този момент хирурзите са използвали хрущяли за изграждането на носове и са правили експерименти със стволови клетки за „отглеждането на нос за трансплантация“, но винаги новият нос е бил имплантиран преди трансплантацията на други части на тялото, примерно на ръката. За пръв път носът се отглежда на челото на пациента.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия