Защо да останем в България или как да превърнем минусите в плюсове

2013-09-29 15:29:00
Защо да останем в България или как да превърнем минусите в плюсове
Снимка: Dreamstime

С напредването на годините, в нас все по-често намират място плановете за нашето бъдещо развитие. Странно или не всеки, който прави такива, се сблъсква с дилемата дали да остане в България. Все по-модерно става изказването, че напускането на родните граници не е емиграция, а евакуация. Безспорно, страната ни се намира в тежко положение и има не малко недостатъци, с които трябва да се справим. Те обаче често са и скрити възможности, от които, ако успеем да се възползваме, можем да извлечем далеч повече ползи, отколкото ако отидем в чужбина. Или иначе казано, ние сме тези, които можем да превърнем минусите в плюсове. И за да не звучи изказването необосновано и като плод на някакви абсурдни оптимистични възгледи, ви предлагаме 3 начина, чрез които успешно да се възползвате от дефектите на България.

 

 

 

 

Първият минус е че в България е грозно, потискащо и трудно. Цари всеобхватен хаос, които убива мотивацията на всеки. В България, от малки ни учат, че с каквото и да се захванем няма да се получи и поради тази причина никой с нищо не се захваща. Описана обстановка е готова да откаже доста оптимисти, но с малко въображение, лесно можете да достигнете до логичния извод, че точно поради тази причина можете лесно да пробиете. Поради факта, че тук никой нищо не прави, достатъчно е вие едно нещо да направите, за да бъдете забелязани. Отивайки в чужбина ще са ви нужни далеч повече усилия, за да покажете възможностите си, за разлика от тук, където лесно ще се откроите.

 

Вторият минус е, че никой не желае да помогне и научи другия. Всеки заклеймява следващото поколение и подценява уменията му. Да бъдеш подценен обаче крие много възможности. Имайки нужните умения и желание, то ти ще намериш начин и без помощ от останалите да ги надминеш. Точно този рязък скок позволява да създадеш илюзията, че в България си далеч по-актуален сравнение с останалите, доколкото ако бъдеш в чужбина, то ти ще бъдеш на равно ниво с тях.

 

И третият минус, който ще се опитаме да превърнем в плюс е, че в България нищо не се случва по нормалния начин. Институциите не работят ефективно, администрацията е нещото, с което никой не желае да се сблъска, а справянето с обикновена ситуация, в България граничи с подвиг. Да, всичко това е невероятно неприятно, но от друга страна създава обстановка, в която не само трябва, а си длъжен да бъдеш креативен. Настоящето положение ти дава възможност да извършваш далеч повече иновации, с който лесно да спечелиш име и дивиденти.

 

Осъзнаваме, че описаните по-горе аргументи в полза на това да останете в България не са достатъчни да променим решението ви, но не това е целта. Надяваме се с написаното, да сме ви представили една различна гледна точка, през която не сте поглеждали до сега. Тя може да ви бъде полезна в далеч повече дилеми и ситуации.

Автор: ИъН Здравчев

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
Stan4o123
преди 10 години

Комплексар,и още как!Но тия комплекси не се развиват от нищото,разбира се,когато не ми харесва тук, винаги мога да отида и да си плащам данъците на друго място, а това с родолюбието е пълна глупост, като сляпа вяра - дай да обичаш България,защото ти е родина,а не защото се чувстваш на място тук,по-скоро това ми се струва като комплекс.

Fisherman
преди 10 години

Само един комплексар ще напусне родината си ,за да търси по-добър живот.


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия