Ще успеем да колонизираме Марс единствено с помощта на пълзящи роботи

2013-09-19 12:16:00
Ще успеем да колонизираме Марс единствено с помощта на пълзящи роботи
Снимка: sciencedaily.com

От години насам често става въпрос за Марс и за преселване на населението на Земята там. Според учените Червената планета най-вероятно ще бъде колонизирана с помощта на пълзящи като змии роботи. Те са на мнение, че подобни влечуги – апарати ще се адаптират по-добре към условията на Марс, отколкото колесните роувъри, които сега изпращаме там. Змиевидните роботи ще вземат доста по-лесно проби от труднодостъпни места, твърдят учените.

 

 

Има и идея пълзящите апарати да бъдат прикрепвани към марсоходите от рода на „Кюриосити“ и те да бъдат пускани на терена там, където има трудни за изследване места и обекти. Според учените най-важното при тези апарати е маневреността.

 

Преди години марсоходът „Спирит“ бе изгубен, след като заседна в пясъците на Марс. В същото време колесните роувъри, които се използват сега, също са със затруднен достъп до много участъци на Червената планета и нямат възможност да изпълняват предназначението си в тях. С пълзящите апарати този проблем би се решил.

 

Група учени от Норвегия е разработила пълзящ робот, наречен „Wheeko“. Той се състои от 10 свързани и съчленени сферични модула, приличащи на гигантска огърлица. Всеки от тях има по два мотора, но те са покрити с пасивни колела, което дава възможност на устройството да пълзи.

 

В момента специалистите работят по създаването на кабелна връзка между пълзящия и колесния робот, така че първият да бъде захранван по-дълго време, без да използва батериите си.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия