Честит празник на гр. София! Честит имен ден на всички именници!

2013-09-17 10:45:00
Честит празник на гр. София! Честит имен ден на всички именници!
Снимка: Стефан Сърмабожов

Честит празник на жителите на град София. Честит имен ден на всички, които носят имената Вяра, Надежда, Любов и София. Днес православната църква почита паметта на Св. Мъченици Вяра, Надежда и Любов, загинали през 126-а година в страшни мъчения.

 

На днешния ден именниците посрещат гости, месят се питки и се раздават плодове за здраве, щастие и любов. Също така се пеят песни и се играят хора.

 

Днешният ден е обявен за празник на София на 25 март 1992 година от Столичния общински съвет.

 

Денят на Светите мъченици София, Вяра, Надежда и Любов е обявен за празник на града с решение на Столичния общински съвет от 25 март 1992 г. Днес в столицата ще се проведат редица тържества, като официалното ще бъде в 11.30 часа на площад „Св. Александър Невски“ пред храма „Света София“. Там в присъствието на президента на България Росен Плевнелиев ще бъде издигнато знамето на София. Президентът и върховен главнокомандващ на въоръжените сили ще приеме строя на почетния караул и ще бъде част от тържествения водосвет по случай празника на столицата.

 

Какво знаете за Вяра, Надежда, Любов и майка им София?

 

София имала три дъщери, които кръстила на основните християнски добродетели. Момичетата били родени в Рим по времето, когато властите преследвали хората, вярващи в Христа. София и дъщерите й не криели своята вяра и я изповядвали открито. Когато император Адриан научил за тях, заповядал веднага да му ги доведат. Вяра била на 12 години, Надежда – на 10, а Любов на 9 години.

 

По пътя към Двореца четирите жени горещо се молили на Иисус Христос. Когато застанали пред император Адриан те били учудващо спокойни. Той започнал да ги убеждава да принесат жертва на богинята Артемида, но те категорично отказвали. Императорът се ядосал и наредил да бъдат подложени на мъчения. Дори това не сломило тяхната вяра. След като момичетата починали, император Адриан предал телата им на тяхната майка София. Тя ги погребала с почести на хълм извън града. София останала на гроба им три дни и починала с вярата, че отива при своите дъщери Вяра, Надежда и Любов.

 

Християнската църква почита София като мъченица, защото със своето сърце тя е изживяла мъченията, които са изтърпели нейните дъщери.

 

От 777 година мощите на Св. Мъченици София, Вяра, Надежда и Любов са в Елзас, Франция.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия