Днес е петък 13-и, известен още като "черен петък"

2013-09-13 13:26:00
Днес е петък 13-и, известен още като
Снимка: Dreamstime

Днес е петък, 13-и. За някои хора това е ден като ден, за други е дори късметлийски, но за трети ... той е един истински ад и те правят всичко възможно, за да си го прекарат у дома /въпреки че и там не се чувстват в безопасност/.

 

Днешният ден е известен още като „черен петък” и предизвиква у повечето хора неприятното усещане на първобитен страх. Хората не пътуват, не предприемат важни промени, а тези, които имат възможност, си остават цял ден у дома. Статистиката показва, че в петък 13-и в Америка бизнесът губи между 800 и 900 милиона долара, тъй като повечето хора не отиват на работа.

 

 

Какви са симптомите?

 

При всеки човек те са различни, но като цяло варират от умерена тревога до тотална паника. Според психолозите хората, които се чувстват нещастни, вярват в суеверия, свързани с лошия късмет, повече от тези, които смятат, че водят щастлив начин на живот. Страхът от петък 13-и е наречен paraskevi dekatria phobia – това е съчетание от думите петък 13 и страх на гръцки език.

 

Вижте няколко интересни неща, свързани с петък 13-и, които най-вероятно не знаете:

 

Малцина са двойките, които се осмеляват да сключат брак на тази дата. Някои църкви предлагат безплатни церемонии, но дори това не привлича влюбените. Кой би рискувал любовта си?

 

Статистиката показва, че всяка година има от един до три петъка, които се падат на 13-а дата. Най-дългият период, който може да продължи без петък 13-и, е 11 месеца.

 

Има доста болници, хотели и самолети, при които липсва стая с номер 13. Същото важи и за асансьорите, при които няма бутон за 13-я етаж.

 

Не се знае дали рапърът 2Pac е имал страх от петък 13-и, но той напусна този свят именно на тази дата - 13-и септември. 

 

А теб страх ли те е от петък 13-и?

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
shusha
преди 10 години

ден като всеки друг ден ;д

Gabi_55
преди 10 години

"черен петък" заради филма "Петък 13 " ли ? :D

wish.it
преди 10 години

На мен 13 винаги ми носи късмет и щастие. Аз обожавам това число - тогава даже имам и рожден ден (на 13 октомври).


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия