Днес се навършват 12 години от терористичните атентати в САЩ

2013-09-11 10:59:00
Днес се навършват 12 години от терористичните атентати в САЩ
Снимка: Reuters

Днес е 11 септември. За повечето тийнейджъри тази дата може да не означава нищо, но преди 12 години САЩ преживя този ден изключително тежко. Няма жител на Америка, който да не си спомня или който да не знае за терористичните атентати, случили се на 11 септември 2001 година и отнели живота на 2977 души в Ню Йорк, Вашингтон и щата Пенсилвания.

 

Какво се случи тогава?

 

Точно преди 12 години два самолета, похитени от терористи, се врязаха в кулите близнаци на Световния търговски център в Ню Йорк и ги сринаха. След това трети самолет се вряза в сградата на Пентагона във Вашингтон. Имало и четвърта летателна машина, която обаче не успяла да достигне целта си. Причината е пътниците, които влезли в схватка с похитителите. Така самолетът се разбил в щата Пенсилвания.

 

 

Днес ще се проведат няколко възпоменателни церемонии, като основната ще започне в 8.46 часа местно време в Ню Йорк. Точно тогава първият самолет се е врязал в северната кула на Световния търговски център. По време не церемонията ще се четат имената на жертвите, както и имената на шестимата загинали по време на атаката срещу кулите близнаци през 1993 година.

 

Четенето ще бъде прекъснато в минутите, в които вторият самолет се е врязал в южната кула на Световния търговски център, а третият ударил Пентагона.

 

Днес вечерта два лъча ще озарят небето на Ню Йорк над мястото, където се издигаха кулите близнаци. Преди две години там бе открит мемориал за жертвите, който до този момент е посетен от над 10 000 000 души. Там има два басейна на мястото на кулите близнаци, по стените на които се стича вода, а около тях на парапета са изсечени имената на жертвите на нападенията.

 

В момента на мястото на кулите близнаци се строи небостъргач, който вече е най-високата сграда в Ню Йорк. През 2014 година тя вече ще бъде 104 етажа и ще е най-високата сграда в западното полукълбо и третата най-висока в света. Кулата ще бъде с височина 541 метра, а около нея ще има три по-малки небостъргача.

 

Мир на праха на жертвите на атентата!

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
OoVasKoO
преди 10 години

Жал ми е за горките невинни американци. А защо нямаше загинали евреи, въобще в този ден е нямало евреи в сградата. :D Нали уж това беше "световния търговски център"?


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия