Защо някои жени трудно се ориентират кое е ляво и кое дясно?

2013-08-05 13:20:00
Защо някои жени трудно се ориентират кое е ляво и кое дясно?
Снимка: Dreamstime

На повечето жени им е трудно от раз да определят накъде е ляво и накъде е дясно. Но защо така се получава? Според специалистите това се дължи на наскоро идентифицирани решетъчни клетки в мозъка, които се справят с локацията, дори когато отсъстват ориентири.

 

 

Решетъчните клетки бяха идентифицирани от група изследователи, пише в. „Daily mail“. Според тях те улесняват мозъка да се ориентира в непознатата среда. Разликата в тяхното функциониране определя защо някои хора по-лесно се ориентират с посоките в сравнение с други.

 

Учените направили експеримент с група доброволци, които участвали във видеоигри. Те имали за цел да преминат от една точка до друга, да открият предмети и след това да запомнят как да се върнат към местата, където са ги намерили.

 

Участниците страдали от епилепсия и имали електроди, имплантирани дълбоко в мозъка като част от тяхното лечение. Това дало възможност на специалистите да проследят как мозъчните им клетки реагират на видеоигрите. Благодарение на това учените открили решетъчните клетки, които позволяват ориентацията в отсъствието на репери. Те имат важна роля в пространственото ориентирате. Когато тези клетки не функционират правилно, хората често се губят.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
jasmins
преди 10 години

Аман от комплексари, момичети си е много красиво даже..

ameli
преди 10 години

Някоя по-космата да бяхте сложили?


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия