Как се разхлаждат животните в столичния зоопарк през горещите летни месеци?

2013-08-01 10:04:00
Как се разхлаждат животните в столичния зоопарк през горещите летни месеци?
Снимка: Reuters

През горещите летни месеци както хората, така и животните имат нужда от разхлаждане. Много е приятно навън да е топличко и да си вземеш вкусен сладолед, за да бъде жегата по-поносима, нали? Е, на животните също им допада тази идея. Сладолед от зеленчуци, мед, риба и плодове помага на обитателите на Столичната зоологическа градина да се разхлаждат през лятото.

 

Освен вкусните ледени лакомства, на животните им са осигурени сенчести места в клетките, както и възможност да влизат във вътрешните помещения, които са прохладни.

 

 

Северните животни са тези, на които лятото не им понася особено. Най-трудно го понасят сибирските тигри. Те обичат да се припичат на слънце, докато навън температурата е поносима, но след това се крият на сянка.

 

Животните в зоологическата градина са истински щастливци – освен сладолед, те си имат и басейн, пълен с вода. Най-доволни от това са мечките, които предпочитат да прекарват по-голяма част от времето си там. След като излязат от басейна, те си хапват сладолед, направен от разнообразни плодове и зеленчуци, кисело мляко, мед и риба.

 

Слоницата и носорогът също обичат да се разхлаждат. Най-голямо удоволствие им доставя къпането с маркуч. Носорогът си има и специално калище от кал и вода, в което той обича да се търкаля.

 

Когато навън е горещо, животните също консумират по-малко храна. Всеядните наблягат на плодовете и зеленчуците, а протеинът е сведен до минимум.

 

В момента обитателите на Столичната зоологическа градина са над 1 000, а в най-скоро време ще се увеличат. От Италия ще бъдат докарани вид дребни бели магарета, сребърна лисица, диви кози и бели антилопи. От Турция се очакват пет котешки лемура. Ще има и още животни, които ще бъдат докарани от други зоопаркове, но какви ще бъдат те, засега остава в тайна.

 

Ако наистина обичаш животните, когато отидеш в зоопарк, не бива да ги храниш, защото не всяка храна им понася добре и ще им навредите повече, отколкото ще ги зарадвате. За тях сладкишите, бонбоните и солетите са изключително вредни. Всяко животно е на специален хранителен режим, като количеството храна е пресметнато предварително.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
Pr0gr3civ3R
преди 10 години

Не знаех че ядат близалки -.- ...

scrooper
преди 10 години

Ако наистина обичаш животните, не трябва да спонсорираш зоопарк с ранга на нашенските. След като не можем да си позволим зоопарк като Виенския, например, то изобщо не трябва да имаме такова учреждение. Иначе какво, животните се мъчат, а децата се учат, че е ок да отглеждаш диви животни в гадни клетки за дребни пари."Лъвове умират вследствие на лошо хранене. Лопатар убива щраус навръх Коледа. Ядливи животни мистериозно изчезват около юбилей на директор."


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия