Сребърната лъжичка прави вкуса на киселото мляко неповторим!

2013-06-26 16:31:00
Сребърната лъжичка прави вкуса на киселото мляко неповторим!
Снимка: Dreamstime

Ако обичате кисело мляко и искате то да има максимално добър вкус, консумирайте го със сребърна лъжичка, съветват учените. Според тях видът на прибора е в състояние да подобри вкуса на храната, пише в. „Daily Telegraph“.

 

 

Специалистите твърдят, че размерът, теглото, формата и цветът на вилиците, лъжиците и ножовете се отразяват върху начина, по който хората усещат вкуса на храната. Когато човек яде кисело мляко със сребърна лъжица, той го усеща по-скъпо и кремообразно. Цветът на приборите също е от значение и може да подобри усещането за сладост, като най-добри резултати има, когато съответства на този на храната.

 

Някои хора имат навика да ядат само с нож. Колко от вас си режат парче сирене и го консумират с помощта на нож? Не го правете повече, защото по този начин млечният продукт ви се струва по-солен, отколкото е в действителност.

 

След редица проучвания учените установили, че мозъкът може да бъде излъган да интерпретира различно възприятията. Ефектът е на психологическа основа. Специалистите направили експеримент с 35 доброволци, които оценявали вкуса на киселото мляко, като го консумирали с различни пластмасови лъжички. В този случай то им се струвало значително по-гъсто и скъпо, когато лъжицата била по-лека. В друг експеримент се оказало, че тежката сребърна лъжица придава по-добър вкус на млякото от пластмасовата и стоманената. Цветът на приборите също бил от значение. Киселото мляко се струвало по-сладко на доброволците, когато пластмасовата лъжица била бяла и най-малко им харесвало, когато тя била в тъмен цвят.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
papugai
преди 10 години

Добре, сега ще продам златната, за да взема сребърна.Толкова голяма вяра нямам в статиите пускани тук.


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия