След 30 години мамутите ще възкръснат, твърдят учени

2013-06-10 14:30:00
След 30 години мамутите ще възкръснат, твърдят учени
Снимка: sxc.hu

Какво ли е да видиш мамут на живо? Дали са наистина толкова страшни или напротив? Някои хора ще имат възможността да си отговорят на този въпрос след 30-50 години, когато мамутите ще възкръснат, съобщи ИТАР-ТАСС.

 

 

Специалистите се интересуват от еволюционната история на тези животни. Те искат да разберат защо мамутите са изчезнали от Земята преди около 10 000 години. Може би заради промените в климата или заради ловуването ... Все още не е ясно. Когато учените открият отговора на този въпрос, те ще имат възможност да спрат измирането на съвременните видове животни. Затова в момента работят върху декодирането на генома на мамута.

 

В най-скоро време учените ще могат да сравнят с какво се различават хромозомите на мамута от тези на азиатския слон. След това ще опитат да внесат корекции в хромозомите на слона, като променените ще бъдат имплантирани в яйцеклетките на слоници.

 

Учените сериозно се замислят дали е добра идея да възкресят мамутите, понеже те са важна част от екосистемата на периода. Най-вероятно, ако те бъдат върнати в Сибир, това ще изиграе благоприятна роля върху екосистемата, която ще бъде подложена на климатични промени.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия