На 1 юни (събота) за пръв път в България ще се проведе състезанието „Urbanathlon“. Пилотното състезание е било на 1 октомври 2006 година в Ню Йорк и оттогава до ден-днешен се е състояло в над 20 държави. Целта е участниците да преминат за време трасе с дължина 7 километра. Интересното в случая е, че това разстояние включва преодоляване на препятствия от градския пейзаж като пейки, стълби, трафик, заграждения, автобуси, стъпала и т.н.

 

Началото на събитието ще бъде на 31 май /петък/ след 17 часа в парка зад музея „Земята и хората“. До 22.00 часа ще има DJ и шоу на група “7EDEM”, които ще забавляват публиката. На следващият ден в 10.00 часа започва регистрацията за участие в „Urbanathlon“-а. На всеки половин час участниците ще имат възможност за 30-минутна загрявки.

 

Състезанието ще започне в 15.00 часа в парка зад музея „Земята и хората“ и ще продължи около 90 минути. Сред участниците ще има и известни български личности. Препятствията, които ще трябва да преодоляват ентусиастите са следните:

 

- преминаване през стар автобус;

- преминаване през лабиринтови пътеки от метални парапети;

- преминаване през автомобилни гуми;

- прескачане на заграждения;

- прескачане на стена;

- пълзене под военна мрежа;

- изкачване на стъпала;

- пренасяне на 8-килограмово чувалче с пясък на разстояние 50 метра;

 

Победителят в „Urbanathlon“-а ще спечели 1 000 лв., вторият 600лв, а третият – 400лв. Състезанието ще завърши под звуците на песните на група „Остава“, които ще бъдат там, за да забавляват публиката.

 

Автор: Ралица Солакова