Бил Гейтс е най-богатия човек в света

2013-05-18 18:30:00
Бил Гейтс е най-богатия човек в света
Снимка: Reuters

Основателят на “Microsoft” Бил Гейтс оглави класацията на най-богатите хора в света за първи от 2007 г. насам, когато бе детрониран от мексиканския мобилен магнат Карлос Слим, пише в. “Daily Mail”, позовавайки се на резултатите от проучване на изследователската агенция “Bloomberg”.

 

 

През последните няколко месеца финансовото състояние на американския бизнесмен се е увеличило с над 11 млрд. долара, достигайки впечатляващите 72,7 млрд. долара. Цената на акциите на “Microsoft” непрестанно расте и в момента е достигнала пика си за последните пет години. Именно това е и причината за значителното нарастване на богатството на Бил Гейтс.

 

Успоредно с увеличаването на банковите си сметки, бизнесменът отделя и все повече пари за благотворителност. През изминалата 2012 г. той дари 750 млн. долара на Международния фонд за борба с вируса на СПИН, туберкулоза и малария в най-бедните региони на света. Значителна част от състоянието си Бил Гейтс отделя и за собствената си фондация „Бил и Мелинда Гейтс”, която се бори с бедността в глобален мащаб.

 

На второ място в класацията на най-богатите хора в света в момента е мексиканецът Карлос Слим, който е изпълнителен директор на телекомуникационните компании “Telmex” и “América Móvil”, както и съдружник в редица компании, опериращи на латиноамериканския пазар. Неговото богатство към днешна дата се оценява на 67 млрд. долара. През последните месеци Карлос Слим претърпя загуба от около 2 млрд. долара, дължаща се на решението на мексиканските управници за регулиране на телекомуникационния пазар в страната.

 

На трето място в списъка на най-богатите хора в света се нарежда американският инвеститор Уорън Бъфет, чието финансово състояние се оценява на 59,7 млн. долара. Веднага след него се нарежда испанецът Амансио Ортега – собственик на компанията за облекло “Zara”.

Автор: Илиана

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
GeGaSa
преди 10 години

Обърках се, 900 хил, милиарда 8-)

GeGaSa
преди 10 години

Най-богатия в света е шейх.Има скромната сметка, от близо и 1 трилион, айде 90 и няколко Милиона, но вече може и да е стигнал трилион.

SHPAIdURmeN
преди 10 години

:D Трънки най-богатия...


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия