Червен конец против уроки - има ли смисъл от него?

2013-04-24 12:31:00
Червен конец против уроки - има ли смисъл от него?
Снимка: Dreamstime

Всеки човек, който иска да се предпази от уроки, си връзва червен конец на ръката. Не се знае откога се е зародила тази традиция, но все още има хора, които вярват в силата на червената връвчица. Преди мноооого години червен конец се е връзвал на онези хора, които са били прекалено слаби, уязвими и болнави или пък на онези, които били много красиви и привличали вниманието на околните. Най-често такава връвчица имали новородените бебета, красивите девойки и родилките, защото те са най-застрашени и уязвими. Според традиционната българска култура всеки трябва да си върже червен конец на връх Игнажден, защото тогава започват „мръсните дни“ - това е периодът между Игнажден и Йордановден.

 

 

Според народните поверия водата тогава не е кръстена и навсякъде се движели мръсни сили, които създавали неприятности. За да бъдат хората максимално защитени те не трябва да напускат дома си след стъмване и задължително трябва да си сложат червен конец и синьо мънисто, за да се подсили действието на връвчицата. Конецът НЕ бива да се маха самоцелно, той ще падне сам, когато му дойде времето.

 

Как да си вържем червения конец?

 

Няма значение как, а има значение кой го връзва. Според поверията това трябва да бъде най-възрастната жена в къщата. Жените трябва да носят червения конец на лявата си ръка, а мъжете – на дясната. Има обаче и поверия, според които няма значение полът и конецът винаги се носи на лявата ръка, за да е по-близо до сърцето и да не спира положителната енергия, която идва отдясно.

 

Според други вярвания човек може да се справи с безпаричието, ако си сложи червена връвчица на ръката. Също така е хубаво скъсаните джобове да се зашиват с червен конец, за да не остане никога празен.

 

Има ли значение от какво е направен конецът?

 

Сигурно си мислите, че това е без значение, но не е вярно. Памучните конци са се използвали за защита от уроки и магии, а копринените – за привличане на любов и подобряване на финансите. Ако искате да се защитите или възстановите, носете червен конец с вълнени нишки. Ленените нишки са подходящи за амулети за любов и гривни, които са предназначени за защита на невръстни дечица.

 

Снимка: sxc.hu

 

Вържете си един червен конец, никога не може да бъдете сигурни кой с какви очи ви гледа и дали не ви мисли злото.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
Tam4ituuu MCoffee
преди 11 години

аз винаги имам на ръкат- ама според мен тва са бабешки работи


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия