Не се стремете да бъдете известни - това ще ви коства няколко години живот

2013-04-18 15:14:00
Не се стремете да бъдете известни - това ще ви коства няколко години живот
Снимка: Reuters

Някои хора още от малки си мечтаят да станат известни. Популярността изглежда изключително примамлива, но тя като че ли има повече минуси, отколкото плюсове. Цената на славата може да бъде твърде висока – по-кратък живот, пише в. „New York Times“.

 

Според учените известните личности от шоубизнеса и спорта живеят с няколко години по-малко в сравнение с успелите в други области. Те направили анализ на 1 000 некролога от 2009 до 2011 година. Резултатите показали, че изпълнителите – актьори, музиканти и певци, както и спортистите, умират средно на 77-годишна възраст, писателите, художниците и композиторите – на 79 години. Успелите учени живеят средно 82 години, известните политици и бизнесмени около 83 години. Голяма част от изпълнителите си отиват от този свят заради рак на белия дроб, понеже прекаляват с тютюнопушенето.

 

Това проучване не може да докаже нищо, но повдига доста любопитни въпроси. Ако е вярно, че известните личности живеят по-кратко, означава ли това, че ранната слава предразполага към нездравословен начин на живот след години, когато популярността намалее. Другите причини може да бъдат психологичният и семеен натиск или чертите от характера, които са свързани с поемане на риск. Доста известни личности посягат към алкохола и наркотиците, затова това им помага да се справят с натовареното ежедневие, което имат и по този начин не отказват ангажименти и трупат все повече и повече почитатели. Но това е до време. В един момент организмът се предава и те съжаляват, че не са водили здравословен и нормален начин на живот.

 

Заслужава ли си човек да бъде известен?

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
KumchoValcho
преди 11 години

добре, че ми казахте. тази статия преобърна всичките ми планове за живота :) вече няма да се стремя да бъда известен. Благодаря ви, teenproblem!


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия