Вече е ясно как се е зародил животът на Земята

2013-04-08 10:31:00
Вече е ясно как се е зародил животът на Земята
Снимка: Dreamstime

Всеки човек се вълнува как се е зародил човешкият живот. Химици от Великобритания съобщиха, че най-вероятно са разкрили загадката за това как обекти от Космоса са били причината за зараждането на живот на Земята, съобщи Science Daily.

 

Според учените някои важни съставки на живота са дошли от метеорити, които са бомбардирали Земята в ранния етап от нейното съществуване. Доскоро обаче не беше ясно как безжизнените скали са се превърнали в тухлички на живота.

 

 

Учените са на мнение, че резултатите са красноречиви – те показват, че химическата „батерия“, сходна с онази, която днес е характерна за всички живи клетки и генерира нужната за живота енергия, е била създадена, когато метеорити, съдържащи фосфорни минерали, са паднали в „езера“ от горещи киселинни течности край вулкани на повърхността на Земята в ранния етап от нейното съществуване.

 

Преди време учените нямаха представа как живи организми са се разпространили от безжизнени скали, но сега те смятат, че откритите необичайни фосфорни химикали могат да са прекурсор на батериите, които днес захранват целия живот на Земята. Фосфорът може да е сформирал съставка, свързана с онова, което учените са нарекли „химичен живот“.

 

Този живот трябва да е бил междинната стъпка между първата жива биологична клетка и неорганичната скала. Благодарение на тези примитивни батерии, химикалите са се организирали по начин, по който да имат по-комплексно поведение и да се превърнат в живи биологични структури. Такива, каквито познаваме днес.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
name9
преди 11 години

леле тия от Англия са открили топлата вода тва с метеоритите преди колко години го гледах по NG


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия