Младежите страдат от липса на основни „Направи си сам” умения

2013-04-03 19:45:00
Младежите страдат от липса на основни „Направи си сам” умения
Снимка: sxc.hu

Огромна част от днешните младежи страдат от липса на основни „Направи си сам” умения, които техните бащи и дядовци са вършели с такава лекота, че са ги приемали за естествена даденост, пише в. “Daily Mail”, позовавайки се на резултатите от скорошно британско проучване.

 

 

Оказва се, че 92% от младите хора на възраст между 18 и 25 години нямат представа как да вържат щепсел към новозакупен електрически уред. Основната вина за това се крие в производителите, които в днешно време продават своите продукти готови за директно свързване към електрическата мрежа. В миналото обаче това не е било така. Ето защо нашите дядовци и бащи могат да извършат това действие дори със затворени очи.

 

Резултатите от проучването сочат още, че едва 5% от младежите знаят как да отпушат кухненската мивка, 6% се чувстват достатъчно уверени да пуснат радиатора, а 4% смятат, че могат да лепят тапети. Шокиращо само 12% от младите мъже признават, че умеят да работят с бормашина.

 

Но това не е всичко. Всеки пети се съмнява, че може да сглоби сам закупена мебел, следвайки инструкциите на производителя. Около 17% пък са тези, които се опасяват, че не могат дори да закачат една картина на стената.

 

А вие смятате ли, че притежавате „Направи си сам” умения?

Автор: Илиана

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
Lucho
преди 11 години

Димитре, и в темата преди няколко дена ти казах да не разсъждаваш праволинейно като лелка, но ти си знаеш своето. Мен примерно не ме е яд, че той взема 1500 лв., жив и здрав да е и повече да получава, яд ме е, че такива като него получават подобни и по-големи суми, правят се на тежкари и големи плащачи, а когато се наложи да платят на някого за да им свърши черната работа (дали ще е ремонт на уред, ремонт в къщи и т.н.) все им е скъпо! Независимо, че получава по 2 бона примерно, много му е да плати 30-40 лв. на майстора за свършената работа и го прави на голям въпрос (а забележете колко му дават на него самия - примерната сума в случая). После се стига до парадокса - значи на "тежкия плащач" му е много да плати 30-40 лв. (напр.) за дребен или среден ремонт, а на него самия може да му се дават по 2 бона на месец (или повече). Затова мразя някой да се прави на голям плащач по форумите. И не говори за гроздето, а чети какво пише kolegata, защото човека говори истини, освен това е видял и знае повече от теб. В подкрепа на мнението му ще кажа само - да, щом имат, нека плащат, но да плащат колкото трябва и да не мрънкат! Ако нещо им е скъпо да си го направят сами и да им излезе по-евтино (без значение дали ще е ремонт по колата или у дома).

dimitar.,
преди 11 години

''Кой са реалние и стойностни неща в живота.'' - семейство, брак, приятели, деца, дом, любов.

kolegata88
преди 11 години

Кой са реалние и стойностни неща в живота.За него явно са 1500 лева на месец?Само той ли взима тия пари?Аз взимам повече но не се хваля като *** във всички сайтове,даже не говоря за това.И за мен е страшно удоволствие да взема инструментите в ръка и да си поправя колата примерно.Щом пича има пари да плаща на майстор за нещо което сам може да се оправи да ги дава.

dimitar.,
преди 11 години

Ако за вас единственото удовлетворяващо нещо, което може да свършите, е да включите кабел към разклонител, и не виждате реалните и стойностни неща, които можем да създадем в живота си, сте твърде ограничен. Минусите му вече станаха 7... има една басня за лисицата и гроздето ;)

kolegata88
преди 11 години

Ем такива пичаги като него никога няма да разберат какво е удоволствието да свършиш нещо сам.

dimitar.,
преди 11 години

Ау, колко онеправдани от системата завиждачи са дали минус на vladyman.

Didoroki
преди 11 години

Ей човек, за хладилника си трябва майстор. Там си има компресор, тръби, фреон... не е за всеки. Но да си направиш разклонител, да си оправиш някой контакт из вас или да си свържеш щепсела на новата печка това е елементарно и няма лошо да го можеш. Пък и не всеки има възможността да изкара 1500-3000лв!

vladyman
преди 11 години

На 25 години съм, взимам на ,месец между 1500 и 3000 лева, плюс бонуси. Признавам си, че не мога да си оправя хладилника ако не дай боже се счупи. За сметка на това пък, за 90 минути заработвам достатъчно за да повикам техник да го поправи вместо мен. Е да сядам ли да се уча как да поправям хладилници, честно ?

Didoroki
преди 11 години

Това за българските младежи не важи! ;)

Lucho
преди 11 години

EinGutesKind, ама като вземеш да плащаш после да не ревеш, че ти е скъпо!!!

EinGutesKind
преди 11 години

И аз не знам. Баща ми все вика "ела да гледаш, да ти покажа", ама не ми е в интересите - има си майстори за всичко. Мога да завивам крушка - това ми стига.

kolegata88
преди 11 години

Пълни глупости.И като си представя че има някой там на заплата да ги пише тези глупости...

SHPAIdURmeN
преди 11 години

Toва, че Британците не знаят, не значи че останалия свят не знае |-(

Виж още

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия