Две индонезийски ученички изумиха света, след като миналия месец по време на Националната олимпиада на науките в островната държава представиха своята уникална разработка – освежител за въздух, направен от кравешка тор, пише OddityCentral.

 

Гимназистките спечелиха златен медал за иновативния си продукт, чиято основна съставка са животинските екскременти. Макар и да звучи нелогично, всъщност ароматизаторът за въздух на индонезийките има приятен билков аромат, въпреки съдържанието си.

 

 

Още един плюс на продукта е, че той е изцяло екологичен и не съдържа нито един от химикалите, които обикновено влизат в състава на повечето освежители за въздух, предлагащи се на пазара. Той също така е около два пъти по-евтин от аналозите си в магазинната мрежа.

 

За създаването на своя освежител за въздух двете ученички събрали кравешка тор от ферма в провинция Източна Ява и я оставили да ферментира в продължение на три дни. След това момичетата извлекли водата от ферментиралите екскременти и я смесили с кокосова вода. Накрая те дестилирали течността, за да я пречистят. Целият процес им отнел седем дни.

 

В крайна сметка младите момичета постигнали целта си – те получили екологичен освежител за въздух с приятен билков аромат. Ученичките ще участват със своята разработка и в тазгодишната Международна олимпиада по екология, която ще се проведе в Истанбул, след което ще кандидатстват за патент.

Автор: Илиана