Днес започват Великденските пости. Това са най-важните и продължителни от четирите постни периода през годината. Този пост има за цел да ни припомнят за четиридесетдневния пост на Иисус Христос в пустинята, въвежда в Страстната седмица и в най-светлия християнски празник Възкресение Христово – Великден.

 

Хубаво е хората да разберат, че постът НЕ е диета. Идеята е чрез лишаване на тялото, да се смири душата. Смята се, че когато човек пости и се моли, той се доближава до Господ.

 

По време на Великия пост човек трябва да се моли и разкайва за грешките си. Според православната традиция постът е най-строг през първата и последната седмица, особено през Страстната седмица и на Разпети петък, когато не бива да се ядат месни и млечни продукти, олио и алкохол.

 

 

25 март – Благовещение, е първият ден, през който се разрешава консумацията на риба. Строгият пост не бива да се спазва от болни, невръстни деца, възрастни хора, бременни жени и кърмачки.

 

През Великденския пост всяка седмица е посветена на някакво събитие или на личност, чиито дела призовават към покаяние и смирение.

 

През първата седмица от поста ограниченията са по-строги, а богослуженията – по-продължителни. Тогава се освещава вареното жито, което се приготвя в памет на великомъченика Теодор Тирон и се празнува Тодоровден.

През втората седмица се чества Св. Григорий Палама, който развил учението за поста и молитвата.

През третата седмица от Великия пост се чества паметта на Св. Кръст и се напомня на вярващите за страданията и смъртта на Спасителя.

Неделята от четвъртата седмица се посвещава на Св. Йоан Лествичник, който е написал съчинение за добрите дела, които довежда до Божия престол.

В съботата от петата седмица се чества Пресвета Богородица, а в неделята – Преподобната Мария Египетска, която е ярък пример за покаяние.

Съботата от шестата седмица /Лазаровден/ е посветена на възкресението на Лазар. Иисус Христо го извел от гроба и го върнал към живот.

Шестата неделя /Цветница или Връбница/ е посветена на тържественото влизане на Иисус Христос в Йерусалим в навечерието на еврейския празник Пасха.

 

Началото на Великденския пост се нарича още „предверие на божественото покаяние“. През този период от време хората постят, като по този начин се отказват от греховете си, очистват се и се доближават до Иисус Христос.

Автор: Ралица Солакова